Het is winterstop, het Formule 1-circus ligt stil en komt voorlopig nog niet op gang. Reden genoeg om in de archieven van de sport te duiken. Bij FORMULE 1 doen we dat door een aantal klassieke Formule 1-circuits onder de loep te nemen. Vandaag: de Nürburgring Nordschleife.

De Nürburgring Nordschleife is nog altijd één van de meest gevreesde circuits ter wereld. Het 21 kilometer lange circuit in de Eifel wordt niet voor niets “de groene hel” genoemd. Met hoogteverschillen, hoge topsnelheden en kombochten is de Nordschleife nog altijd een uitdaging. Het is bijna niet meer voor te stellen dat de Formule 1 er ooit zijn rondjes reed.

Toch zijn er 23 Grands Prix op de Nordschleife verreden. De Nordschleife stond bij het eerste wereldkampioenschap in 1950 direct op de kalender en behield die positie tot 1976. Die laatste editie in 1976 wordt vooral herinnerd door de zware crash van Niki Lauda, die hem bijna fataal werd. Op de Nürburgring werd daarna alleen nog geracet op de zogenaamde GP-Strecke, waar de laatste editie plaatsvond in 2013.

Op de Nordschleife is dus al ruim veertig jaar geen Formule 1-race meer verreden. Nick Heidfeld (met BMW Sauber) en Michael Schumacher (Mercedes) keerden er nog eens terug voor wat demonstratierondes, maar dat is inmiddels meer dan vijf jaar geleden. FORMULE 1 nam daarom de proef op de som en reed virtueel een ronde op de Nordschleife met de RB14.

Bekijk de video: