Voormalig Formule 1-coureur Jacques Villeneuve vindt dat de sport is verpest door de introductie van de verstelbare achtervleugel en de – in zijn ogen – slechte beslissingen van de wedstrijdleiding.

“De Formule 1 kan me echt niet meer boeien”, draait Villeneuve er in interview met Reuters niet omheen. “Ik kijk voor het eerst niet meer naar de races, want ze zijn niet leuk meer om te zien. Het is slaapverwekkend en ik word er boos van.”

De voornaamste reden daarvoor, zo verklaart Villeneuve, is het Drag Reduction System: “Ik snap echt niet waarom dat ding op Formule 1-auto’s zit”, zegt de Canadees. “Een inhaalactie die door de verstelbare achtervleugel wordt gemaakt is niets waard. Er zit geen spanning meer in de passeerbeweging omdat degene die ingehaald worden toch niets kan doen om te verdedigen en daar dus ook geen moeite voor doet. Het slaat nergens op.”

“Kijk maar naar hoe het Michael Schumacher verging in Montréal”, geeft Villeneuve een voorbeeld. “Hij had daar naar het podium moeten gaan, maar er was geen enkele manier voor hem om zijn plek te verdedigen tegen de coureurs die DRS mochten gebruiken en dat is onzinning. Het heeft niets meer met racen te maken.”

De wereldkampioen van 1997 laakt verder de manier waarop de stewards naar race-incidenten kijken. Volgens Villeneuve worden coureurs die een fout maken tijdens een inhaalpoging onnodig gestraft en draagt dit eraan bij dat ze geen ‘echte’ inhaalacties meer durven te ondernemen.

“De wedstrijdleiding deelt straffen uit aan coureurs die een fout maken bij een inhaalactie in plaats van aan coureurs die op onsportieve wijze rijden en anderen blokkeren. Dat is onjuist”, herhaalt hij zijn visie.

“Ik mag graag naar iemand als Lewis Hamilton kijken”, stelt de veertig-jarige coureur. Hij gaat er altijd helemaal voor en soms eindigt het dan in tranen, maar dat hoort erbij.

“Lewis maakt soms een fout tijdens een inhaalactie en dan krijgt hij een straf. Ik ben het daar echter niet mee eens, want dan leg je het racen aan banden en de fans willen juist strijd zien.”

“De coureurs moeten dus meer vrij worden gelaten, zodat ze ervoor kunnen gaan. Als ze dan tegen elkaar aanrijden is het jammer, maar dit soort actie zou de sport wel een stuk leuker maken en voor meer show zorgen. Ik denk dat dat precies is wat de Formule 1 nodig is.”