*

Villeneuve onder indruk van Bottas 2.0: ‘Hij is agressief, gemener en vol vertrouwen’

André Venema

André Venema

31 mei 2019 09:00

Villeneuve onder indruk van Bottas 2.0: ‘Hij is agressief, gemener en vol vertrouwen’

De derde plek afgelopen weekend in Monaco heeft niet bijgedragen aan zijn titelkansen maar Valtteri Bottas blijft de enige coureur die dit jaar Lewis Hamilton het vuur aan de schenen kan leggen. Wie had dat durven denken in december 2018? “Valtteri was vorig jaar wat slapjes, nu gedraagt hij zich als een hele stoere jongen”, stelt oud-coureur Mika Salo vast.

De transformatie afgelopen winter heeft menig analist verbaasd. Afgelopen winter trainde hij zich, soms onder barbaarse Finse omstandigheden, suf. Bottas kweekte een stoere baard en zette een mentale knop om. “Hij heeft een broertje en die zit nu gewoon in de auto”, grapt Jacques Villeneuve, voormalig wereldkampioen Formule 1.

Lees ook: ‘Balende Bottas komt getergd en sterker terug’, denkt Wolff

“Zonder gekheid: dit is niet dezelfde Bottas als van een jaar geleden. Ik geloof echt dat hij veranderd is. Dat kun je aan zijn fysiek zien, zijn instelling, zijn mentaliteit, hoe hij door de paddock loopt en hoe hij met de media omgaat.”, concludeert Villeneuve. “Hij is dit jaar agressief, een beetje gemener, taai en zit vol zelfvertrouwen. Ik vind het heel indrukwekkend.”

Foto: Motorsport Images

“Hij is een compleet ander persoon. Ik heb geen idee wat er afgelopen winter gebeurd is, maar ik vind het wel mooi om te zien”, zegt landgenoot en tegenwoordig steward Mika Salo.  Volgens Salo heeft de wederopstanding van zijn landgenoot maar met één ding te maken. “Zelfvertrouwen. Je ziet bij hem aan alles dat hij vertrouwen heeft.”

Lees ook: Hamilton ondanks 17 punten voorsprong: ‘Mijn seizoen is middelmatig’

Finnen hebben er een woord voor: sisu. Het symboliseert moed, kracht en volharding. “Ik ben niet verrast door de transformatie, Finnen kunnen dit”, stelt Salo. “Ik denk dat Valtteri besefte dat hij te lief en te netjes was. Nu doet hij precies wat nodig is.”

Lees meer over de transformatie van Valtteri Bottas in het nieuwste nummer van FORMULE 1. Daarin ook deel II van ‘Wat kost de Formule 1’, een dagboek over 5 dagen Max Verstappen in Monaco en een interview met Jack Plooij. Editie 8 ligt nu in de winkel of bestel hem los hier