Het klimaat waarin toekomstige Formule 1-coureurs zich moeten ontwikkelen is ernstig verziekt, vindt de wereldkampioen van 1997 Jacques Villeneuve. Geld bepaalt wie een kans heeft. Daarom begon hij met een clubje vrienden Feed Racing, waarbij niet naar de portemonnee wordt gekeken maar naar de stopwatch. De snelste wint.

Het is koud op Magny-Cours, eens het circuit waar de Franse Grand Prix gehouden werd. Michael Schumacher pakte er in 2002 zijn vijfde wereldtitel. Villeneuve heeft het uitgekozen als thuisbasis voor zijn talentenprogramma, Feed Racing geheten. De inschrijving is open voor iedereen. Het begon met veertig coureurs, die voor elke fase een bedrag betalen om mee te doen.

Elk onderdeel bestaat uit vier dagen trainen en één dag rijden. De klok beslist wie er doorgaat, de winnaar is verzekerd van een plekje in de Britse Formule 4 voor 2020. “Ik ben het programma begonnen omdat ik vind dat er veel mis is met de talentenprogramma’s van F1-teams”, vertelt Villeneuve. “Het is gênant. Karten is tegenwoordig zo duur dat geld op jonge leeftijd al een enorme rol speelt en dat is verkeerd. De echte talenten krijgen geen kans zich omhoog te werken.”

Op de vraag wat er mankeert aan de hedendaagse racejeugd, brandt hij los. “Wat we willen is dat ze onafhankelijk en weerbaar worden. We leggen ze niet in de watten, we geven ze geen aai over de bol met de woorden: och, het is oké. We doen het rough and tough, zonder mentale training, mediatraining of iets dergelijks. Als je daar niet mee kunt omgaan, ben je gewoon te dom”, vindt Villeneuve. “We willen dat ze de baan op gaan en zelf hun weg vinden. Je moet met stress en druk kunnen omgaan als je verder wilt. Snel zijn is maar een klein onderdeel. Er zijn genoeg snelle coureurs, maar met snelheid alleen win je niet.”

Lees de rest van de reportage in Magny-Cours in editie 17 van FORMULE 1. Deze ligt nu in de winkel of is hier te bestellen.

Hollands glorie
Op het parkeerterrein achter de paddock van Magny-Cours staat een camper, moederziel alleen in een hoekje, met Nederlands kenteken. De 21-jarige Marijn Kremers uit Brabant is namelijk een van de finalisten van Feed Racing. Kremers is niet zomaar iemand, hij is fabrieksrijder en werd in oktober wereldkampioen karten in het Italiaanse Lonato. Zijn ouders volgen hem zo veel mogelijk. “Het is een dure sport en deelname aan Feed Racing is ook niet gratis, maar het is wel goedkoper dan wat je normaal gesproken voor zo’n test betaalt”, vertellen zij.

Kremers maakt dankzij Feed Racing kennis met de eenzitters, iets waar hij anders wellicht nooit mee in aanraking zou zijn gekomen. “Werken met Villeneuve helpt echt”, zegt hij. “Hij is niet zomaar iemand. Hij is niet gek. Als ik win, zet ik door.” En Kremers wint. In de finale, waarin de gemiddelde tijd van de drie snelste rondes telt, is hij een seconde sneller dan zijn directe concurrenten. En dus mag hij volgend jaar uitkomen in de Britse Formule 4, met het team Carlin.

Luister ook naar onze podcast, elke maandag na de race bespreken we wat FORMULE 1 op de plank heeft voor de komende editie. (iTunes)
Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. statistics, marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.