Komend weekend vindt de 81ste editie van de 24 uur van Le Mans plaats op het Circuit de la Sarthe gelegen in de Franse plaats Le Mans. Het prestigieuze evenement zal in het teken staan van de strijd tussen Audi en Toyota. De Nederlandse fans komen er dit jaar wat bekaaid af met alleen Jeroen Bleekemolen en Ho Pin Tung achter het stuur. Zij rijden beide in LMP2-klasse.

Audi vs. Toyota
In het FIA World Endurance Championship voert Audi’s dit jaar de boventoon. Bij de 6 uur van Silverstone behaalde Audi al een 1-2. In de 6 uur van Spa eisten de Duitsers zelfs het hele podium voor zich op. De combinatie Andre Lotterer, Benoit Treluyer en Marcel Fassler is bovendien een hele goede gebleken. De drie die vorig jaar Le Mans wonnen, voeren op dit moment het kampioenschap aan. Het tweede team van Audi, bestaande uit Allan McNish, Loïc Duval en achtvoudig Le Mans-winnaar Tom Kristensen is de grootste concurrent. 

Bij Toyota gaat het er een stuk minder goed aan toe. De Japanners kunnen nog niet tippen aan Audi. Met de Toyota Hybrid dachten de Japanners vorig jaar hoge ogen te kunnen gooien. Na een veelbelovende start crashte eerst Anthony Davidson met de eerste auto, waarbij hij zelf twee borstwervels brak. Kazuki Nakajima raakte na de neutralisatie een andere auto en moest naar de pits. Na elf uur was het echter ook over en uit voor de tweede. Zo kon Audi zich opmaken voor een 1-2-3.

Le Mans

Toyota zal dus heel blij zijn als het één van de auto’s voor een Audi weten te krijgen en zo een plek op het podium kan bemachtigen. De kans is echter gering. Zoals Davidson vertelt: “De nieuwe Toyota heeft in zijn enige race de finishvlag niet gezien. Dus Le Mans uitrijden wordt al een hele opgave, maar we gaan er natuurlijk vol voor.” Met elf overwinningen in de laatste dertien jaar lijkt Audi dan ook het te kloppen team. Het  lijkt het er dus op dat ze eigenlijk alleen maar van zichzelf kunnen verliezen.

Formule 1-coureurs
Op de deelnemerslijst van Le Mans prijken zoals elk jaar weer een behoorlijk aantal voormalig Formule 1-coureurs. In de LMP1-klasse rijdt Allan McNish voor Audi in de tweede auto. De derde auto van het Duitse merk telt twee voormalig Formule 1-coureurs: Marc Gené, testcoureur van Ferrari en voormalig winnaar van Le Mans en Lucas Di Grassi.

Bij Toyota rijden maar liefst vijf voormalig Formule1-coureurs. Alexander Wurz en Kazuki Nakajima delen een auto met de enige Toyota-coureur zonder F1-ervaring Nicolas Lapierre. In de andere rijden drie coureurs met een F1-verleden: Anthony Davidson, Sebastian Buemi en Stephane Sarrazin, die enkel actief was in de Grand Prix van Brazilië in 1999 voor Minardi. De laatste voormalig Formule 1-coureur in de LMP1-klasse is voormalig BMW-Sauber coureur Nick Heidfeld. Hij komt uit voor Rebellion Racing.

In de LMP2-klasse zijn drie testcoureurs actief. Alexander Rossi rijdt voor Greaves Motorsport. De Amerikaanse coureur die in Canada nog testte voor Caterham maakt zijn debuut in de prestigieuze race. Force India-testcoureur James Rossiter rijdt in de Lotus LMP en Oliver Turvey, testcoureur van McLaren, rijdt voor JOTA Sport.  Zij hebben in de tweede klasse maar concurrentie  van twee coureurs die ooit Formule 1 reden: Karun Chandhok. De Indiër reed vorig jaar nog voor JRM  in de LMP1, maar is dit jaar actief voor Murphy Prototypes. De ander is Shinji Nakano. De Japanner was actief in de ‘grote drie’. De Grand Prix van Monaco (1997,1998), Indy 500 (2003) en Le Mans (2005 t/m 2008 en 2011, 2012).

In de GTE-PRO-klasse is Bruno Senna de meest opvallende naam. De Braziliaan is op dit moment actief voor Aston Martin en staat in zijn eentje bovenaan het klassement in het Endurance Worldchampionship, doordat hij met twee verschillende auto’s actief was in twee races. Senna is daarom ook één van de favorieten voor de overwinning in deze klasse. De overige voormalig Formule 1-coureurs die actief zijn in deze klasse zijn: Jan Magnussen, Pedro Lamy, Giancarlo Fisichella, Gianmaria Bruni, Olivier Beretta en Kamui Kobayashi.

Nederlanders

Namens Nederland komen dit jaar Jeroen Bleekemolen en Ho Pin Tung aan de start. Beide coureurs zijn actief in de LMP2-klasse. Voor Bleekemolen is het de achtste keer op rij dat hij deelneemt. Hij reed drie keer in de LMP1-klasse, één keer eerder in de LMP2 en drie keer in de GT2-klasse. Zijn beste resultaat behaalde hij in 2008 toen hij in de LMP2-klasse de race won samen met Jos Verstappen en Peter van Merksteijn sr. Ho Pin Tung maakt zijn debuut in de 24 uur van Le Mans.

Le Mans
Foto’s: Racepictures