Een dag voordat Max Verstappen in 2015 op Spa de door de ‘inhaalactie van het jaar’ maakt door Felipe Nasr buitenom Blanchimont te passeren, gaat een soortgelijke actie enorm mis voor Daniël de Jong. Het ongeluk in het voorprogramma van de Formule 1 doet de hele paddock opveren. “Tien jaar eerder had ik zo’n klap waarschijnlijk niet overleefd.”

De Jong kan de crash navertellen, maar kon zich deze eerst niet herinneren. De Nederlander, in 2015 bezig aan zijn derde complete GP2-seizoen (nu Formule 2), is het direct na de impact ‘helemaal kwijt’, en is ook even helemaal weg. Langzaam komt hij bij, begraven in de bandenstapel bij Blanchimont. “Er kwam een beetje licht door de bandenstapel en ik hoorde stemmen, maar ging gelijk weer out.” Zijn volgende vluchtige herinnering is dat hij op de brancard ligt, pas in de ambulance naar het ziekenhuis wordt hij echt wakker. De herinneringen komen later.

De Jong in duel met Gasly, hier in La Source.

Het zijn herinneringen aan de vierde ronde, waarin hij Red Bull-junior Pierre Gasly tegenkomt, die tijd verliest bij het ingaan van Blanchimont, met De Jong die z’n auto ernaast zet. “Ik nam de buitenlijn, maar verloor door turbulentie van de auto’s voor me gelijk veel momentum. Daarom denk ik ook dat ik Gasly uiteindelijk toch niet had kunnen pakken. Hij kwam echter naar buiten – hij had me niet gezien, vertelde ‘ie – en we raakten elkaar. Ik dacht nog: ‘o, het gaat fout’. De auto kwam wat los van de weg en was stuurloos. Misschien ook wel omdat de voorvleugel onder de auto kwam. Al zie je dat niet op de video.”

Hoge nood
Wel te zien op de video: hoe De Jongs MP Motorsport-bolide met 180 km/u de bandenstapels in schiet. Dat hij ter check naar het ziekenhuis moet, verbaast niemand. Aldaar speelt eerst een ander geval van hoge nood op. “Voor een race drink je enorm veel. Erna ga je altijd gelijk naar de wc. Nu was ik heel lang niet geweest. Dat konden ze zelfs zien op de medische scans… Er kwam iemand met zo’n fles aanlopen. Ik dacht: ‘bekijk het, ik ga straks zelf wel als ik een neckbrace heb’. Toen vertelden ze me: ‘je hebt je rug gebroken’, en wist ik dat ik niet zomaar even op zou staan om naar de wc te lopen. Ik durfde me niet te bewegen.”

De Jong.

Terwijl De Jong aan zijn rug wordt geopereerd, gaat het crashfilmpje viraal. “Gelijk met allemaal reacties dat je wel idioot moest zijn om daar in te halen. Een dag later deed Max het echter op dezelfde plek bij Nasr en was de grote held. Prompt werd ook bij dat filmpje van mij gezegd dat het dapper was! Apart.”

Gescheurde helm
De Jong stapt na een herstelperiode van een maand of twee weer in. “Ik had geen angst om weer te racen. Toen ik weer op Spa reed, dacht ik de eerste keer in Blanchimont wel: ‘hier was het’, maar meer niet.” Sterker nog, in 2016 zit De Jong op Spa wéér achter Gasly, wéér in Blanchimont. De herinnering voorkomt een herhaling. “Ik merkte dat we twijfelden. Hij ging even van het gas, ik ook.” Gasly is stukken sneller, dus De Jong laat het er maar bij, en laat eind 2016 ook de GP2 voor wat het is.

De Jong weet dat het heel anders had kunnen aflopen.

Tegenwoordig doet hij de (social) media voor MP en racet af en toe GT’s. Op de MP-fabriek in Westmaas ziet hij soms de gecrashte monocoque van zijn oude auto nog. “Daar zie je niet eens zoveel aan, behalve wat scheuren.” Hoe anders was dat met de rest. “De headrest van de auto was verbijzeld. Van de neus, die normaal bijna een meter lang is, was maar twintig centimeter over. Mijn helm was gescheurd door de klap.” Het was heftig, maar De Jong noemt de crash toch geen keerpunt in zijn autosportloopbaan. Wat hij wel beseft: “Ik heb super veel geluk gehad. En de hoge veiligheidsnorm heeft zeker geholpen. Tien jaar eerder had ik zo’n klap waarschijnlijk niet overleefd.”

Uitzendtijden GP van België
Vrijdag 30 augustus
11:00 – 12:30 1e vrije training
15:00 – 16:30 2e vrije training
Zaterdag 31 augustus
12:00 – 13:00 3e vrije training
15:00 – 16:00 kwalificatie
Zondag 1 september
15:10 – 17:10 race