Jenson Button toont zich in 2009 niet alleen een stuurkunstenaar met grote souplesse, maar ook een begenadigd rekenmeester. Het levert hem half oktober tussen de krottenwijken van São Paulo zijn enige wereldtitel op. “Hé, waar is iedereen?”

De ontknoping van het wereldkampioenschap Formule 1 is niet zo spraakmakend als twaalf maanden eerder, als Felipe Massa zich na een sensationele slotfase een halve minuut in de zevende hemel waant, maar Lewis Hamilton hem alsnog met een harde klap terug op aarde zet. De titel van Jenson Button zit er in 2009 juist al maanden aan te komen, het is een kwestie van aftellen. De Brawn BGP 001 met de dubbele diffuser, een geniaal ontwerp van teambaas Ross Brawn en zijn ingenieursteam, is zeker in de eerste seizoenshelft onverslaanbaar. Button legt met zes overwinningen in de eerste zeven Grands Prix het fundament voor de troonsbestijging in São Paulo.

De Britse stilist kan zich voor de festiviteiten geen mooier decor wensen dan het Autódromo José Carlos Pace, in de volksmond Interlagos genoemd. De Braziliaanse fans zijn verslingerd aan de Formule 1, gepassioneerde volgers en ook zeer luidruchtig. Een voormalig Formule 1-coureur beweerde dat alleen in São Paulo het geschreeuw van de fans tijdens de race in de cockpit boven het gehuil van de motoren te horen is. Op het gedateerde, glooiende en wulpse circuit is het op 18 oktober 2009 niet anders. De perfecte atmosfeer voor een kampioensritje, gelooft JB, zoals Button kortweg door vrienden wordt genoemd.

Jenson Button baalde van zijn veertiende gridplek op Interlagos. ‘Ik ben er ziek van’.

Het grote rekenen is na de zomerstop allang begonnen. Button hoeft in Brazilië niet eens te winnen om de titel veilig te stellen. Maar bij de kwalificatie, geteisterd door regen, knijpt hij hem toch voorzichtig. Hij mist de shoot-out en klokt de veertiende tijd, teamgenoot Rubens Barrichello is de snelste. “Ik ben er ziek van”, vertelt Button. “Ik zat tijdens het slotdeel van de kwalificatie in mijn kamertje te kijken en zag het ergste gebeuren dat mij kon overkomen.”

Demonen
Zenuwen spelen op, zijn gemoedstoestand is somber. Maar tijdens een etentje ’s avonds in een churrascaria met familie en zijn beste vrienden – Button heeft ze vanuit Engeland laten invliegen – worden de demonen verdreven. “Ik voelde na alle steun de energie terugkeren. De laatste tijd was zwaar, dat kan ik nu wel bekennen.” Want de magie van de eerste seizoenshelft ontbreekt in de tweede, als hij geen enkele zege meer boekt en nog maar twee keer op het podium staat.

Button levert in de race een klopjacht af in de Brawn: van veertien naar vijf. ‘Dit was de beste race van mijn leven’.

In de race levert Button met een indrukwekkende klopjacht vakwerk af. Hij start als veertiende en schuift in de openingsronde, geholpen door een aantal crashes, meteen vijf plaatsen op. “Alle goede en slechte herinneringen spookten in de uitloopronde door mijn hoofd”, vertelt Button na afloop. Hij finisht de race, die Mark Webber zijn tweede GP-zege oplevert, als vijfde. Meer dan genoeg voor de heilige graal. “Dit was de beste race van mijn leven, ook al ben ik slechts vijfde geworden”, zegt hij. “Ik zat vol emoties, doordat ik wist dat ik hier iets moest laten zien.”

Op het podium gaat Button uit zijn bol, de Braziliaanse fans bezorgen de aimabele kampioen een passend eerbetoon. Als hij ver na afloop de perszaal binnenwandelt en achter de microfoon kruipt, zit er slechts een handjevol mediavertegenwoordigers te wachten. Dat moet anders, vindt hij, en stormt de perszaal binnen waar iedereen in verband met het tijdverschil druk stukjes aan het tikken is. “Hé, waar is iedereen?”, gilt Button vol vreugde. “Jullie kunnen je niet voorstellen hoe blij ik ben: hier staat de wereldkampioen, ik ben wereldkampioen. En dat blijf ik de hele nacht roepen!”

Uitzendtijden GP van Brazilië
Vrijdag 15 november
15:00 – 16:30 1e vrije training
19:00 – 20:30 2e vrije training
Zaterdag 16 november
16:00 – 17:00 3e vrije training
19:00 – 20:00 kwalificatie
Zondag 17 november
18:10 race