In de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten gaat de zon onder na een lang en boeiend Formule 1 seizoen. De grote prijzen zijn al verdeeld. Alleen eer, roem en een lekker wintergevoel staan nog op het spel in Abu Dhabi.

De Grand Prix van Abu Dhabi, die alweer sinds 2009 wordt verreden op het Yas Marina Circuit, is de enige Grand Prix van het jaar die zowel onder zon- als kunstlicht wordt verreden. De ondergaande zon levert de heren fotografen spectaculaire plaatjes op en de technici enkele hoofdbrekens. De baancondities veranderen met het zakken van de zon immers van minuut tot minuut.

Tussenstand

Het 5.554 meter lange circuit wordt gekenmerkt door compleet verschillende sectoren. Het begint allemaal heel snel en vloeiend, met extreem lange rechte stukken, maar de laatste sector kronkelt zich een weg terug naar startfinish, waarbij de nabije vangrails stratencircuit-achtig aan doen.

Op dat rechte stuk van startfinish mogen de coureurs geheel tegen de norm in geen gebruik maken van hun DRS-systeem. Daarvoor zijn de rechte stukken tussen bocht zeven en acht en tussen bocht negen en elf aangewezen. De race wordt verreden over een totaal van 55 ronden.

Vorig jaar
Als de dan nog 22 coureurs aankomen in Abu Dhabi, maakt zowel Nico Rosberg als Lewis Hamilton nog kans op de wereldtitel. De beste papieren zijn er echter voor de Duitser, want als Hamilton wint, mag hij derde worden en is hij alsnog kampioen. Lewis Hamilton maakt het in leidende positie nog even spannend door de achtervolgende Rosberg op te houden en de nummers drie en vier dichterbij te laten komen, maar Rosberg houdt het hoofd bijzonder koel. Hij is de wereldkampioen! Max Verstappen legt beslag op de vierde plaats (zie foto).

Deze coureurs van het huidige deelnemersveld wonnen elk één of meerdere GP’s in Abu Dhabi.

Vettel: 3x

Hamilton: 3x

Räikkönen: 1x

 

 

 

 

 

In de spotlights
Na een seizoen dat geleidelijk aan steeds lekkerder loopt voor Max Verstappen, gaat hij nog één keer voor de prijzen. “Wat mij betreft persen we nog één keer alles uit die Renault motor, dan gaat ‘ie maar kapot”, zo stelde hij na afloop van de Braziliaanse Grand Prix. Verstappen eindigt zijn eerste volledige seizoen in dienst van Red Bull hoe dan ook als zesde in het WK.

Lance Stroll verkent op vrijdag als enige voor het eerst het asfalt van het Yas Marina Circuit. Zijn mede-Formule 1-debutanten Pierre Gasly, Brendon Hartley en Stoffel Vandoorne reden er allemaal al hun rondjes in het voormalige GP2-kampioenschap, wat tegenwoordig door het leven gaat als Formule 2.

De laatste Grand Prix van het jaar markeert traditioneel het afscheid van diverse coureurs. Zo zien we Felipe Massa na zestien trouwe dienstjaren niet meer terug als Formule 1-coureur. Verder zijn de beide Sauber-coureurs nog niet helemaal zeker van een langer verblijf in de koningsklasse. Marcus Ericsson lijkt overigens nog wel goede papieren te hebben bij zijn huidige werkgever, terwijl Pascal Wehrlein wordt gezien als niet meer dan een outsider voor een zitje bij Williams.

Driver Steward: Emanuele Pirro

Bandenselectie Pirelli: Soft, Supersoft, Ultrasoft

©Pirelli