De Grand Prix van Mexico was in de vorige eeuw een klassieker op de Formule 1-kalender, maar bloedde door gebrek aan geld, belangstelling en nationale racehelden dood. Totdat de Mexicaanse miljardair Carlos Slim zich ermee ging bemoeien.

Nog geen tien jaar geleden voerde Carlos Slim Helú de hitlijst van rijkste man op de planeet aan. De zakenman die zijn geld met América Móvil in de telecommunicatie verdiende staat volgens zakenblad Forbes nog steeds in de top-10 met een geschat vermogen van een slordige zestig miljard euro. Een fractie daarvan investeert hij jaarlijks in Escudería Telmex, een programma dat vooral Mexicaanse coureurs op alle mogelijke terreinen ondersteunt, met name financieel.

Sergio Pérez, een held in thuisland Mexico. Foto: Sutton.

Het eerste deel van Slims masterplan, een Mexicaanse coureur van niveau in de Formule 1, is met Sergio Pérez geslaagd. Tijd voor het volgende: de terugkeer van de Grand Prix op het Autódromo Hermanos Rodríguez. Ooit het strijdtoneel van bloedstollende races, de laatste in 1992, en met de beruchte bocht Peraltada als grootste en levensgevaarlijke uitdaging.

Slim zet hoog in: het circuit gaat voor 50 miljoen euro op de schop, Formule 1-huisarchitect Hermann Tilke past het op de tekentafel aan de eisen van de moderne tijd aan. “Er is naast de Grands Prix in Brazilië en de Verenigde Staten in beide Amerika’s ruimte voor meer races. Onze economie draait goed, Mexico is een stabiel land en we hebben coureurs met wie de fans zich kunnen identificeren”, beweert Slim.

Langzamerhand vallen alle puzzelstukjes op hun plaats, zo concludeert hij tevreden. In 2015 keert de race in Mexico terug op de kalender. Slim maakt voor de start een inspectierondje over het Autódromo Hermanos Rodríguez, geniet en wordt hartstochtelijk toegejuicht. Het nummer is een groot succes. In drie dagen passeren 336.000 mensen de entreepoorten, de sfeer in het oude honkbalstadion is grandioos. “Dit is het beste publiek dat ik ooit heb meegemaakt”, zegt Nico Rosberg na zijn overwinning.

Dit artikel is een aangepaste versie van een artikel uit FORMULE 1 nr. 15, 2018.

Uitzendtijden GP van Mexico
Vrijdag
17:00 – 18:30 1e vrije training
21:00 – 22:30 2e vrije training
Zaterdag
17:00 – 18:00 3e vrije training
20:00 – 21:00 kwalificatie
Zondag
20:10 race