Het Britse Pitpass claimt een opzet van de racekalender voor 2013 in handen te hebben. Ook voor volgend jaar staan er weer twintig races in de planning, waarbij Valencia zoals verwacht wordt ingeruild voor een tweede Grand Prix in Amerika.

Pitpass, dat doorgaans goed op de hoogte is van dergelijke organisatorische zaken die achter de schermen besloten worden, benadrukt dat de kalender nog geratificeerd moet worden door de World Motor Sport Council van de internationale autosportbond FIA, maar deelt deze verder al wel.

Uit de nieuwe kalender blijkt dat het plan is om het Formule 1-seizoen 2013 in het weekend van zondag 17 maart van start te laten gaan in Australië. Verdere data voor evenementen worden niet weergegeven, maar wat wél uit de kalender blijkt is dat er volgend jaar weinig gaat veranderen.

De enige Grand Prix die namelijk verdwijnt, is die van Valencia. Dat komt niet echt als een verrassing, aangezien al langer bekend is dat de organisatoren van deze race er moeite mee hebben de financiën op orde te krijgen. Mogelijk gaat deze race in latere seizoenen echter rouleren met die van Barcelona – de vijfde race op de kalender – zoals al enige tijd bericht wordt.

Het plekje van Valencia als achtste race van het jaar wordt in 2013 ingenomen door New Jersey, dat nieuw is op de Formule 1-kalender. De race in New Jersey volgt hierdoor overigens gelijk op die in Canada, wat gezien het reisschema van de sport natuurlijk wel zo makkelijk is.

Wat verder nog opvalt, is dat Singapore en Zuid-Korea er ook gewoon weer opstaan, ook al loopt het verdrag tussen de Formule 1 en Singapore na dit jaar af en is dat nog niet verlengd en is van Zuid-Korea bekend dat het op organisatorisch en financieel vlak niet lekker zit.

Daarnaast is het opmerkelijk dat de Grand Prix van Duitsland voor volgend jaar voor Hockenheim staat ingeroosterd. Aangezien daar dit jaar als is geracet en er in Duitsland een rotatiesysteem gehanteerd wordt, zou de Nürburgring in 2013 weer aan de beurt moeten zijn, maar mogelijk hebben de geldproblemen van dat circuit ervoor gezorgd dat er – in ieder geval voorlopig – op Hockenheim wordt ingezet.

Update: ook Autosport heeft de voorlopige kalender gepubliceerd, maar dan met data erbij. Hierbij de kalender zoals deze door Autosport is gepubliceerd:

1: 17 maart – Melbourne, Australië
2: 24 maart –  Sepang, Maleisië
3: 14 april – Sjanghai, China
4: 21 april – Sakhir, Bahrein
5: 12 mei – Barcelona, Spanje
6: 26 mei – Monaco, Monte Carlo
7: 9 juni – Montréal, Canada
8: 16 juni – New Jersey, Verenigde Staten
9: 30 juni – Silverstone, Groot-Brittannië
10: 21 juli – Hockenheim, Duitsland
11: 28 juli – Boedapast, Hongarije
12: 1 september – Spa, België
13: 8 september – Monza, Italië
14: 22 september – Marina Bay, Singapore
15: 6 oktober – Suzuka, Japan
16: 13 oktober – Yeongam, Zuid-Korea
17: 27 oktober – Buddh, India
18: 3 novemeber – Yas Marina, Abu Dhabi
19. 17 november – Austin, Verenigde Staten
20: 24 november – São Paulo, Brazilië