Stel je brandende vraag over de Formule 1 aan ex-hoofdredacteur Ronald van Dam ([email protected]) en lees hier het antwoord. Vandaag: waarom ga je weg? Beste Ronald,

Waarom ga je weg bij FORMULE 1 Race Report? Je hebt toch een droombaan?

Ralf Schoenmakers ([email protected])

Beste Ralf

De Formule 1 is een mooie vrouw. Ze kan alles, en ze mag alles, vindt ze zelf. Ze fascineert, ze verleidt, ze liegt en bedriegt. Net als je op het punt staat haar de bons te geven, weet ze je toch weer om je vinger te winden.

Mijn laatste ‘Vraag het Van Dam’ begint met een citaat uit eigen werk. Om precies te zijn uit Bernie’s Avenue, het boek dat ik samen met collega Nando Boers in 2002 schreef. In alle bescheidenheid: nu al een klassieker.

Hoe oogverblindend mooi, uitdagend, verleidelijk – en soms ook onuitstaanbaar – ze ook is, ik moet haar laten gaan. Niet omdat de liefde is bekoeld, maar omdat ik een andere begeerlijke vrouw ben tegengekomen. Eentje die de slogan ‘U bent gewaarschuwd’ hanteert. Probeer dat maar eens te weerstaan.

Ik laat mijn liefde achter, in de wetenschap dat ik me over haar geen zorgen hoeft te maken. Ze zal genoeg aandacht krijgen, zeker nu dit magazine en Race Report vanaf dit nummer de handen ineen slaan om Formule 1-liefhebbers nog beter achter de schermen van deze wonderbaarlijke wereld te laten kijken. Interviews, verslagen en reportages van Nando Boers en Linda Vermeeren, foto’s van Peter van Egmond en Frits van Eldik, columns van Christijan Albers, Mark Webber en Olav Mol, een strip van Toon van Driel, het kan niet op. Plus over niet al te lange tijd een vernieuwde website met een nieuwe naam: www.formule1.nl. En dat alles onder de bezielende leiding van mijn opvolger Nando Boers. Schatje, je bent in goede handen.

We hebben drie mooie jaren gehad. En als ik mijn tijd als commentator bij Canal+ meetel waren het er zelfs negen. Exemplarisch voor onze heftige relatie was de knallende ruzie in 2003 in Oostenrijk met Raymond Vermeulen, de zaakwaarnemer van Jos Verstappen. Kwestie van ego’s. Datzelfde weekend wilde Mercedes-baas Norbert Haug me uit het motorhome van McLaren gooien, omdat mijn slangenleren cowboylaarzen hem niet aanstonden. Zo is ze. En zo ben ik.

Het was mooi!

Ralf, als je dit leest verkeer ik al een paar dagen in gezelschap van mijn nieuwe vlam. Chef sport en verleiding bij het weekblad Panorama, luidt mijn openingszin tegenwoordig in de kroeg.

We komen elkaar wel weer tegen!

Ronald van Dam

P.S. Dit was de allerlaatste ’Vraag het Van Dam’. Je hoeft geen nieuwe vragen meer te sturen.