Cyril Abiteboul is net als Giedo van der Garde een rookie. Alleen beslist hij over het lot van onze landgenoot en mag hij waarschijnlijk gewoon aanblijven. Formule 1 sprak met de Caterham-teambaas

Je bent nu dik negen maanden teambaas van Caterham. Bevalt het?

‘Qua werk is het precies wat ik ervan verwacht had. Maar het is frustrerend en moeilijk om zo ver achteraan te staan. Maar de competitie met Marussia maakt wat goed, daar haal ik energie uit. Maar het is frustrerend, vooral voor het team, dat het harde werken op de baan nog niet beloond is. Wat het voor mij moeilijke maakte is, dat ik keuzes heb moeten maken die andere teambazen niet hoefden te maken. We hebben veel in de fabriek moeten investeren. We kochten voorheen min of meer onze auto bij elkaar. Het grote verschil met vorig jaar is dat we nu vrijwel alles zelf maken. We hebben meer controle. Het is nieuw dat we iets bedenken, in productie nemen en een paar dagen later al op de auto kunnen zetten. Daar ben ik erg content mee, want het is een investering die zich uitbetaald. Want we zien bijvoorbeeld ook dat de kosten om een auto te produceren op deze manier goedkoper is. En dat is mooi, maar ik zou die progressie het ook graag op zondag op de baan zien. Dat dat nog niet lukt, is frustrerend.”

Julie hebben dit seizoen al veel upgrades geintroduceerd. Hoe lang gaan jullie door met het ontwikkelen van de huidige auto?

“Binnenkort zal het omslagpunt komen waarop we ons op 2014 gaan richten, maar dat betekent niet dat de ontwikkeling van deze auto ophoudt. Er zit er een vertraging tussen het bedenken en het uitwerken van ideeën. Dus er zullen de komende races updates blijven komen. Mogelijk komt er later dit jaar zelfs nog een nieuwe ophanging. We proberen bij het ontwikkelen de prioriteit te leggen van onderdelen waar we zowel dit jaar als in 2014 iets aan hebben. Zoals de remmen, daar kunnen we nog voordeel uit halen. Daarnaast zijn we bezig met het ontwikkelen van een stoplichtsysteem voor tijdens de pitstops.”

Jullie hebben gekozen voor twee jonge, onervaren keuzes. Sta je nog steeds achter die beslissing?

“Ik heb geen spijt van de keuze om voor twee jonge coureurs te gaan. Aan het eind van seizoen zal blijken of we er goed aan gedaan hebben, maar ze hebben me nog niet teleurgesteld. Misschien dat  een beetje meer ervaring geen kwaad had gekund, maar aan de andere kant had een betere auto ze ook geholpen. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”

Lees voor meer Cyril Abiteboul en Giedo van der Garde, editie 10 van Formule 1, die nu in de winkel ligt.