Kimi Räikkönen won gisteren zijn eerste Grand Prix sinds hij begin dit jaar zijn rentree maakte in de Formule 1. Hij vierde het op zijn ‘Räikkönens’. Tijd voor een vragenvuur.

Hoe voel je je nu je weer hebt gewonnen?

“Ik ben heel erg blij. Vooral voor alle monteurs en het personeel in Enstone. Dit is een zwaar seizoen en deze overwinning hebben we verdiend. We hadden dit nodig. Ook vind ik het geweldig voor alle supporters die me bleven steunen. We hadden het moeilijk in de laatste races. Ik hoop dat deze overwinning voor meer zelfvertrouwen binnen het team zorgt. Niet alleen bij de monteurs en in de fabriek, maar ook bij de mensen die het team achter de schermen draaiende houden. Hopelijk keert het tij nu en gaan we meer races winnen. Is het niet dit jaar, dan volgend jaar.”

Hoe steekt deze overwinning af ten opzichte van je vorige achttien zeges?

“Eerlijk gezegd is dit gewoon een overwinning die ik aan het lijstje kan toevoegen. Natuurlijk is het geweldig, want het is alweer een paar jaar geleden dat ik voor de laatste keer won. Mijn eerdere overwinningen waren niet veel anders dan deze; we hadden niet de beste auto, knokten er toch voor en wonnen de race. Het is fantastisch om weer te winnen. Mensen zullen zich nu ook niet meer afvragen of ik nog wel kan winnen. Dit zorgt wel voor duidelijkheid!”

Vind je het fijn dat je nu geen vragen meer krijgt of je nog wel kunt winnen?

“Het heeft me nooit uitgemaakt wat andere mensen denken. Als ik volgende race niet finish vinden ze me weer slecht. Ik doe mijn ding en als het team tevreden is met iets wat ik leuk vind om te doen is dat een goede zaak. Het maakt me echt niet uit dat mensen nu anders over mij denken dan drie uur voor de race.”

Hoe voelde je je toen je over de streep kwam?

“Ik ben blij maar zie geen aanleiding om een gat in de lucht te springen. Er zijn nog een paar races te gaan waarin ik dit resultaat probeer te herhalen. We gaan natuurlijk een feestje bouwen en als we ons morgen beroerd voelen weten we wat de oorzaak is. Ik ben gewoon erg blij voor iedereen binnen het team.”

Hoe verliep je start aan de Grand Prix?

“Het was essentieel om het pad van een snelle auto te volgen om niet vast te komen zitten achter auto’s die langzamer waren dan wij. We hadden een goede startpositie en haalden mensen in bij de start. Ik start wel eens goed aan een wedstrijd maar dit was geen uitzonderlijk begin. Voordat ik opschakelde naar de tweede versnelling was ik Mark Webber en Pastor Maldonado al voorbij.”

Hoe lang ga ja deze overwinning vieren?

“Ik heb twee weken de tijd. Als ik maar present ben bij de volgend Grand Prix.”