Dat was in de winter even schrikken voor Vitantonio Liuzzi. Force India zette de Italiaan op straat en daarmee was hij een werkeloze Formule 1-coureur. HRT was echter zo slim om een ervaren rijder binnen te slepen.

Want in 2010 hadden ze nou niet erg veel aan Bruno Senna en Karun Chadhok. Om over Sakon Yamamoto maar niet te spreken. Dit jaar haalden ze Liuzzi binnen als coureur naast Narain Karthikeyan. Zo slecht gaat het ook niet met HRT. Zo heeft Virgin steeds meer moeite om de Spaanse formatie voor te blijven. Tijd om, tijdens het zomerreces, eens bij te praten met Liuzzi.

Wat is je oordeel over het seizoen tot nu toe?

Vitantonio Liuzzi: “Ik ben positief. De eerste helft was uitdagend en we hebben veel vooruitgang geboekt sinds Australië. We zijn sneller en betrouwbaarder geworden en zijn Virgin voorbijgestreefd in het kampioenschap. Met de nieuwe eigenaar stokte de ontwikkeling even maar nu is het fundament van het team gelegd. We kijken uit naar een mooie toekomst.”

Wat is je oordeel over jezelf?

“We doen het aardig. Helaas reed ik een aantal races niet uit, maar we worden wel steeds sneller. We worden competitiever en hebben gevechten met andere teams. Dat is het belangrijkste. Ik zou mezelf een 8 geven.”

Wat was aan het begin van het seizoen je doel voor de eerste seizoenshelft?

“We zouden dolgraag sneller zijn dan Lotus maar dat is geen eenvoudige taak. Zeker als je kijkt hoe we er in Melbourne voor stonden. We hebben echter evenveel punten en hebben nog een half seizoen de tijd ons verder te verbeteren in het kampioenschap. We bewandelen het juiste pad en staan waar we moeten staan.”

Wat is je hoofddoel voor de resterende races?

“We moeten door blijven groeien en een solide structuur creëren. De focus moet naar 2012 worden verschoven zonder 2011 uit het oog te verliezen. Er staan nogal wat races op de planning waarin we de kans krijgen onze rivalen te verslaan. Niet gemakkelijk maar we blijven ons best doen.”

Wat zou je tegen de sceptici zeggen die niet in HRT geloven?

“Veel mensen dachten dat we het begin van het seizoen niet zouden overleven, maar ik bleef altijd positief. Ik heb vaak gezegd dat er kundige mensen bij dit project zijn betrokken. Er is potentieel. Als we de juiste koers varen kunnen we mooie dingen bereiken. Daar heb ik nooit aan getwijfeld. We verwachten natuurlijk nog niet om races te winnen maar er is wel bewijs dat we sterker zijn geworden. Als je in jezelf en het project gelooft kun je alles bereiken.”

Naar welke race van de resterende Grands Prix kijk je het meest uit?

“Uiteraard Monza omdat het mijn thuisrace is. Ook kijk ik natuurlijk uit naar Spa. Ik hou van dat circuit en er gebeuren altijd veel gekke dingen.”

Wat is je hoogtepunt tot nu toe in 2011?

“Zonder twijfel de race in Montréal. Het was een gekke Grand Prix die meer dan vijf uur duurde. Uiteindelijk werd het een fantastisch weekend met ons beste resultaat van het jaar tot nu toe.”

Wanneer is dit jaar voor jou geslaagd?

“Dat is het al. Maar het zou perfect zijn als we tiende worden in het kampioenschap. We moeten echter realistisch blijven en hard doorwerken om te bewijzen dat we competitief kunnen zijn. Ook moet onze racesnelheid ten opzichte van de kop van het veld minder worden in de resterende races.”

Wat ga je in deze vakantie doen?

“Vooral uitrusten. Ik ga naar Griekenland en Italië om familie te bezoeken. We hebben drie weken geen race maar ik blijf mij concentreren op ons doel en heb contact met mijn ingenieur. Ik blijf doortrainen omdat we niet op mogen geven. Het is een belangrijk seizoen voor mij, maar ook voor het team. We mogen niet stoppen met ontwikkelen.”

Dit interview is beschikbaar gesteld door de media-afdeling van HRT