Lewis Hamilton heeft in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Canada de snelste tijd gereden. WK-leider Sebastian Vettel was tweede.

De Mercedessen en Ferrari’s zaten op het stoffige Circuit Gilles Villeneuve vrij dicht bij elkaar. Vettel moest twee tienden van een seconde toegeven op Mercedes-rijder Hamilton, die tot een beste tijd van 1:13,809 kwam. Vier honderdsten achter de Ferrari-coureur snelde Valtteri Bottas (Mercedes) naar de derde plek, op iets meer dan een tiende gevolgd door Kimi Räikkönen (Ferrari). Force India-coureurs Sergio Pérez en Esteban Ocon werden vijfde en zesde. Zij zaten ook binnen een seconde van Hamilton.

De coureurs uit de top zes reden hun beste rondetijden op de snelle ultrasoftbanden. Max Verstappen (zevende) was de snelste rijder op supersoft-rubber. Hij reed een persoonlijk snelste ronde van 1:14,861. Verstappens Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo, eveneens op supersofts, was ruim een halve seconde langzamer. Ricciardo beëindigde de ochtendtraining als negende.

Vertrouwd ritueel
Een vertrouwd ritueel herhaalde zich in de eerste training in Canada: Fernando Alonso die zijn kapotte McLaren-Honda langs het circuit parkeerde. Een dik kwartier voor het einde van de sessie was het zover. Even daarvoor had de Spanjaard het team al gemeld dat er iets met zijn versnellingsbak aan de hand was. Dat euvel speelde wellicht al eerder – Alonso zette in het eerste deel van de training geen tijd neer.

Voor Alonso’s landgenoot Carlos Sainz zat de sessie er ook snel op. Al na vijf minuten kwam zijn Toro Rosso rokend tot stilstand. Verder verliep de training zonder grote incidenten, op spins voor Vettel, Räikkönen en Nico Hülkenberg na. Zij konden hun weg zonder schade vervolgen. Zelfs een overstekende eekhoorn hield aan zijn avontuur geen kleerscheuren over.