Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gezet in de eerste vrije training in Mexico. Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen sloten vlak achter hem aan op P2 en P3. Max Verstappen moest zijn training voortijdig beëindigden na het oververhitten van zijn achterremmen.

Onder relatief koude omstandigheden ging de vrije training om 10 uur Mexicaanse tijd van start. Een opvallend aantal teams had aan het begin van de vrije training te maken met enkele mankementen. Zowel Ferrari als Toro Rosso ontdeden één van hun auto’s van bodywork om de elektronica te bekijken, Renault leek een probleem te ondervinden aan de linkerachterkant.

Een grote hoeveelheid stof op het circuit zorgde ervoor dat het glibberen en glijden was voor de coureurs die zich al vroeg in de vrije training lieten zien. Felipe Nasr werd het eerste slachtoffer van de verraderlijke omstandigheden. Na ruim een half uur ging de Sauber-coureur wijd, reed volledig over de kerbstone en beschadigde zijn voorvleugel. Luttele seconden later vloog de voorvleugel in ontelbare stukjes de lucht in, waardoor het circuit moest worden schoongeveegd.

Met nog 47 minuten op de klok werd de groene vlag weer gezwaaid. Max Verstappen zorgde op zijn beurt voor wat leven in de brouwerij door met hete remmen de pitbox weer op te zoeken. De vlammen kwamen van zijn remmen af, waardoor de blusapparatuur aan de pas moest komen. Het betekende meteen het einde van de eerste vrije training voor Verstappen.

Niet veel later was het Daniil Kvyat die zijn Toro Rosso verloor bij het ingaan van de eerste bocht. De Rus wist zijn Toro Rosso uit de muur te houden en kon zijn training vervolgen. “Volgens mij was de achterkant er nog niet helemaal klaar voor”, reageerde hij droogjes over de boordradio.

Halverwege de training zette Lewis Hamilton de snelste rondetijd neer: 1:20,914. Die snelste tijd zou hem niet meer afgenomen worden, al kwamen de Ferrari-coureurs nog erg dichtbij. Sebastian Vettel was slechts 0,079 seconde langzamer, Kimi Räikkönen 0,158 seconde. Dankzij zijn probleem met de achterremmen eindigde Verstappen op de 14e plek.