Lewis Hamilton heeft de eerste vrije training in Oostenrijk als snelste afgesloten. Ferrari’s Sebastian Vettel was tweede. Max Verstappen reed de vijfde tijd op de thuisbaan van werkgever Red Bull.

Video: Tom Coronel over GP Oostenrijk: ‘Ik ben bang dat Max dit jaar geen race meer wint’

Hamilton bleef Vettel met 0.144 seconde verschil voor. Mogelijk hoopgevend voor Vettel en Ferrari is daarbij dat de Duitser zijn tijd op mediums neerzette, terwijl Hamilton zijn snelste rondje op softs deed. Zowel Hamilton als Vettel had echter moeite gelijk op nieuw schoeisel een snel rondje neer te zetten, ze hadden hier allebei een tweede poging voor nodig.

Op de snelle Red Bull Ring was het sowieso zoeken naar grip, met veel coureurs die even buiten de lijntjes kleurden of, zoals Mercedes’ Valtteri Bottas, een aardige drift maakten. Het begin van de sessie was echter minder leuk voor Bottas: hij kon pas later de baan op vanwege een olielek. Uiteindelijk reed hij wel de derde tijd.

Verstappen
De vierde plaats was voor Ferrari’s Charles Leclerc, met Verstappen daar achter op de vijfde plek, op 0.422. De Nederlander vroeg op het eind van de sessie of hij naar de pits mocht. “Het loopt niet”, was zijn redenering. Red Bull verzocht hem echter nog door te gaan, ondanks zijn klachten over een gebrek aan tempo op de rechte stukken.

Lees ook: Verstappen: ‘Het zal in Oostenrijk ook wel vierde of vijfde worden, we zijn momenteel te langzaam’

Eerder in de sessie was er nog een grappig moment met Red Bull dat in de radio klom om Verstappen aan de DRS-zones te herinneren. “Max, je weet dat je voor bocht drie DRS mag gebruiken, toch?” Het antwoord was een hartelijke lach van Verstappen: “Oeps, even vergeten!”

Rode vlag
De eerste oefensessie verliep lange tijd zonder grote incidenten, maar werd drie minuten voor afloop voortijdig afgevlagd. Dit omdat Nico Hülkenberg zijn voorvleugel stuk reed na een uitstapje in de laatste bocht en de brokstukken op de baan terechtkwamen. Opvallend genoeg waren de voorvleugels ook een issue bij Mercedes, dat die van Bottas tijdens de sessie verving en die van Hamilton nauwlettend inspecteerde op schade.