Lewis Hamilton heeft in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Frankrijk de snelste tijd gereden. Max Verstappen eindigde als zevende.

De Grand Prix van Frankrijk staat voor het eerst sinds 2008 weer op de kalender en Paul Ricard wordt voor het eerst sinds 1990 weer aangedaan, dus het was gelijk aan het begin van de sessie druk met veel coureurs die de baan nog in het echt moesten leren kennen. De eerste die een tijd neerzette was Mercedes’ Valtteri Bottas, een 1:36.849, en daarna gingen de tijden natuurlijk snel naar beneden. Verstappen stond nog even bovenaan met een 1:35’er, maar al snel doken de mannen vooraan de 1:33 in, met Daniel Ricciardo voorop.

Ricciardo stond vrij lang bovenaan, maar eindigde als derde.

Verstappens Red Bull-teamgenoot zette eerst een 1:33.6 neer en ging daarna twee tienden sneller, alvorens de 1:32 in te duiken. Dat was ook het gebied waarin de koplopers zich het laatste halfuur van de sessie in bevonden, met Bottas die eerst de koppositie weer afpakte van Ricciardo, voordat Hamilton naar P1 ging. De Brit reed uiteindelijk een tijd van 1:32.231 en was daarmee het snelst. Verstappen, die na zijn eerste run lang binnen stond, kwam uiteindelijk tot P7 op 1.100 seconde van Hamilton.

De eerste training kwam ook tot een voortijdig einde, nadat Sauber-coureur Marcus Ericsson met nog drie minuten te gaan hard crashte bij het ingaan van de snelle bocht elf en de bandenstapels raakte. De Zweed stapte rustig uit, maar maakte meer haast toen zijn team hem over de radio vertelde dat zijn auto in de brand stond als gevolg van de crash. De Sauber was duidelijk moeilijk te besturen tijdens VT1, met Ericssons teamgenoot Charles Leclerc die meer dan eens in de rondte ging.

Er waren verder vooral veel kleine incidenten. Behalve dat Paul Ricard veel coureurs niet heel bekend is, was het ook duidelijk nog zoeken naar grip. Er waren nog spins te zien van onder meer Brendon Hartley, Kimi Räikkönen en Stoffel Vandoorne. Het ging ook nog bijna mis tussen Hamilton en een volgens de Brit ‘gevaarlijk langzaam’ rijdende Vandoorne, met Hamilton die moest uitwijken de uitloopzone in. Force India’s Sergio Pérez raakte Kevin Magnussen bijna toen de Haas-coureur langzaam reed en niet in z’n spiegels keek.