Lewis Hamilton heeft op het Albert Park Circuit de snelste tijd genoteerd in de eerste vrije training van het seizoen. De Engelsman bleef met zijn 1:24.220 zijn nieuwe teamgenoot Valtteri Bottas en beide Red Bulls voor.

Als om 12.00u lokale tijd de lichten aan het eind van de pitstraat op goed springen, komt er een eind aan de lange winter. De gebruikelijke installatieronden worden netjes door iedereen voltooid, waarbij het opvalt dat McLaren met aerodynamische meetapparatuur aan boord de eerste vrije training lijkt te beschouwen als een veredelde wintertest. Lijkt, want net zoals alle andere teams laat Mclaren het verdere eerste kwartier van de training onverrichter zaken verstrijken.

Het is pas na goed twintig minuten dat F1-rookie Lance Stroll de eerste tijd op de klokken zet. Titelfavoriet Lewis Hamilton volgt zijn voorbeeld niet veel later. De Engelsman leidt na een halfuur trainen de dans met een 1:25.535, een tijd die dan nog een kleine twee seconden boven de pole position-tijd van vorig jaar ligt.

Het zijn teamgenoot Valtteri Bottas en Red Bull-coureur Daniel Ricciardo die nog in het eerste segment van de training de tijd van Hamilton weten te verbeteren. Ricciardo’s teamgenoot Max Verstappen komt in zijn eerste run niet verder dan de dertiende tijd. In latere runs weet de Nederlander zich te verbeteren naar een tijd die hem aan het eind van de sessie de vierde plaats oplevert.

Terwijl Lewis Hamilton op de baan de koppositie herovert, wordt in de pitbox duidelijk dat de sessie er door technische problemen voor Renault-coureur Jolyon Palmer al veel te vroeg op zit. Waar de Engelsman noodgedwongen binnen staat, lijkt Ferrari bewust voor een afwachtende aanpak te kiezen. Het is pas in het laatste kwartier dat zowel Vettel als Räikkönen er met het oog op snelle tijden eens goed voor gaat zitten. Het tweetal komt echter niet verder dan de plaatsen vijf en zes, achter de beide Mercedessen en Red Bulls.

Met het bezetten van P5 en P6 door Ferrari wordt het duidelijk hoe de top zes eruit ziet, aangezien de tijden aan kop nadien niet meer worden aangescherpt. Mercedes trapt het seizoen dus als snelste af, al moet daar wel bij gezegd worden dat Mercedes als enige team gebruik heeft gemaakt van de ultrazachte banden. Stoffel Vandoorne is in zijn McLaren hekkensluiter.