Met een verschil van 0,133 seconden is Lewis Hamilton in de eerste vrije training zijn teamgenoot Nico Rosberg te snel af. Het gat naar de concurrentie is reusachtig: Fernando volgt op 1,7 seconden als derde.

Titelrivalen Nico Rosberg en Lewis Hamilton wisselen elkaar af op de eerste plek, die uiteindelijk dus wordt opgeëist door Hamilton. Aanvankelijk hebben ze nog concurrentie van Fernando Alonso en de beide Williamsen, maar al snel nemen de twee Mercedes-coureurs een flinke afstand van de rest. De tegenstand van Williams valt weg door een opmerkelijk voorval: zowel Felipe Massa als Valtteri Bottas verliest een flink stuk van het bodywork van hun auto. Daarmee is het al na respectievelijk zeven en acht rondjes einde oefening voor de Williams-coureurs.

Er zijn drie nieuwkomers in het veld: Adderly Fong maakt zijn vrijdagdebuut bij Sauber, terwijl Esteban Ocon bij Lotus het plekje van Romain Grosjean inneemt. Beide mannen zullen de rest van het weekend toekijken, maar de derde nieuwkomer, Will Stevens, rijdt het hele weekend. Al komt dat op vrijdagmorgen nog niet echt uit de verf, want na zijn installatieronde blijft Stevens ruim een uur in de pitbox staan. Pas in de slotfase kan de Brit serieus aan de slag.

Zijn eerste ronden in de dit weekend wat royaler bestickerde Caterham zijn voorzichtig: zo voorzichtig zelfs dat het team hem opdraagt de banden wat meer te belasten omdat ze anders niet warm genoeg worden. Uiteindelijk geeft Stevens in de beste van zijn 11 ronden 7,2 seconden toe op de kop. Adderly Fong is in de Sauber voorlaatste, na 25 ronden, terwijl Esteban Ocon op slechts drie tienden van zijn teamgenoot Maldonado de meeste indruk maakt.

Bij McLaren test Kevin Magnussen een nieuwe voorvleugel, terwijl Fernando Alonso achter de Mercedes-coureurs een moedeloos makende 1,7 seconden toegeeft op de tijd van Hamilton. Jean-Eric Vergne heeft na een aantal vrijdagen waarop hij zijn auto moest afstaan aan Max Verstappen eindelijk weer eens een complete weekenddienst, maar nu gooit een elektrisch probleem roet in het eten. Na zeventien rondjes is het gedaan voor de Fransman, die wel de zesde tijd klokt en daarmee net iets sneller is dan zijn naar Red Bull vertrekkende teamgenoot Daniil Kvyat.