Nico Rosberg blijft in de regenachtige eerste vrije training voor de Grand Prix van Brazilië zijn Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton voor. Sebastian Vettel probeert eerst ondanks de natte baan de prototype slicks voor 2014 alvast uit, maar rijdt later op intermediates de derde tijd.

De sessie begint met lichte regen, waardoor er weinig animo is om direct op pad te gaan. De handvol coureurs die toch de baan op gaan, hebben de nodige moeite erop te blijven. Rodolfo Gonzalez, die de auto van Max Chilton overneemt in VT1, tekent als eerste buiten de lijntjes.

Lewis Hamilton gaat in de rondte bij het uitkomen van de Senna S, maar kan na een keer steken zijn weg weer vervolgen. Hij sluit achter Mercedes-collega Nico Rosberg als tweede aan. Jenson Button is derde voor Fernando Alonso, Sergio Pérez en Daniil Kvyat, die bij Toro Rosso weer wat ervaring mag opdoen in de auto van Daniel Ricciardo. James Calado neemt tijdelijk de plek in van Paul di Resta bij Force India.

Als de regen even stopt, lijkt het moment daar om de prototypebanden voor 2014 uit te proberen. Terwijl Charles Pic het nog te vroeg vindt om op slicks te rijden, durft Sebastian Vettel het wel aan. Maar al snel keren de buien terug en kost het zelfs de viervoudig wereldkampioen veel moeite om op de asfaltstrook te blijven. Zodra Red Bull de gewenste data heeft verzameld, wordt Vettel naar binnen geroepen. Een tijd heeft hij op dat moment nog niet genoteerd.

Romain Grosjean komt bijna in aanvaring met Giedo van der Garde en roept zijn team op eens een hartig woordje te praten met Caterham. Van der Garde kan wel tevreden zijn dat hij opnieuw sneller is dan teamgenoot Charles Pic en de Marussia’s.