Nico Rosberg klokt de snelste tijd in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Maleisië, maar zijn teamgenoot Lewis Hamilton valt stil met een motorprobleem.

Met iets minder dan een half uur op de klok zet Lewis Hamilton zijn Mercedes stil in bocht negen. De Brit heeft nog geen tijd neergezet, is met zijn vierde installatierondje bezig en denkt ondanks de problemen nog wel terug naar de pit te kunnen terugkeren, maar zijn team sommeert hem de auto te parkeren. Een motorprobleem, stelt Mercedes kort daarna vast, maar het is nog niet bekend of de krachtbron vervangen moet worden.

Beter nieuws komt van Manor, waar zowel Roberto Merhi als Will Stevens hun eerste ronden rijden met de inderhaast opgekalefaterde Marussia MR04. De twee eindigen uiteraard onderaan de tijdenlijst, maar in elk geval wordt er gereden: acht rondjes voor zowel Stevens als Merhi.

Er zijn veel uitstapjes naast de baan. Vooral de McLaren-coureurs hebben grote problemen hun auto op de weg te houden. Fernando Alonso gaat tot vier keer toe in de fout, Button klaagt over de radio dat zijn auto onvoorspelbaar reageert. Beide mannen rijden achttien rondjes en tonen daarmee aan dat de Honda-motor in elk geval weer wat betrouwbaarder geworden is.

Bij Sauber stapt testrijder Raffaele Marciello in. De Italiaan rijdt dertien rondjes en blijft 2,4 seconden achter op de snelste tijd van Rosberg. Max Verstappen wordt in het begin van de sessie naar binnen geroepen omdat hij een langzaam leeglopende band heeft, maar de Limburger kan toch 22 ronden rijden en beëindigt de training als zevende, twee plaatsen en bijna drie tienden achter zijn teamgenoot Carlos Sainz.