Sergio Pérez heeft in de eerste vrije training op Monza de snelste tijd gereden. De Force India-coureur bleef Kimi Räikkönen en teamgenoot Esteban Ocon voor in een sessie die kletsnat begon, maar eindigde met een grotendeels opgedroogde baan. Max Verstappen reed de zevende tijd.

Monza werd vrijdagochtend geteisterd door onweer en regen. De angst was dat de eerste trainingssessie daardoor letterlijk in het water zou vallen, maar dat viel uiteindelijk mee. Om 11 uur staat er zelfs even een rij bij het uitgaan van de pitstraat en gaan alle twintig auto’s naar buiten voor een installatieronde, waaronder Lando Norris, die deze training het plekje inneemt van Stoffel Vandoorne.

Ricciardo testte de nieuwe Renault-motor. © Sutton Images.

Daniel Ricciardo test deze vrijdag de nieuwe ‘spec-C’ motor van Renault. Vlekkeloos ging dat niet: al in zijn eerste ronde meldt de Australiër over de boardradio dat hij een probleem heeft. Ricciardo krijgt zijn auto even niet verder dan de eerste versnelling, valt bijna stil, maar vindt uiteindelijk toch genoeg snelheid om de pits te halen. Renault en Red Bull hadden ongetwijfeld meer verwacht van de nieuwe motor.

Teambaas Christian Horner verklaart later dat de motor automatisch in een safe mode ging door een softwareprobleem, wat door Renault relatief snel op te lossen is. Ricciardo komt uiteindelijk tot dertien ronden, Verstappen rijdt er tien.

In de beginfase zijn Renault en Ferrari de enige teams die een tijd zetten. Na tien minuten is Nico Hülkenberg de eerste rijder die de regen trotseert voor een getimede ronde: 1:38.567. Hij doet dat op full wets, omdat het nog te nat is voor intermediates. Vettel verbetert de snelste tijd naar een 1:37.867, maar de omstandigheden zijn nog altijd bar en boos. In het eerste half uur zetten dan ook slechts vier coureurs een tijd.

Na een half uur wagen de eerste coureurs een serieuze poging op intermediates. Sainz zet dan de snelste tijd met 1:36.995. Ook de Red Bull-coureurs gaan de baan op. Max Verstappen maakt in zijn eerste snelle ronde een foutje en gaat in de rondte, al maakt hij zich geen zorgen: “All good, just a little drift”, luidt zijn boodschap aan het team. Een ronde later schiet Verstappen weer rechtdoor, al is hij zeker niet de enige. Teamgenoot Ricciardo gaat even door het grind, Bottas snijdt af in bocht 1 en ook Lando Norris gaat daar rechtdoor in plaats van rechtsaf. Ook Grosjean en Räikkonen gaan over de limiet, al rijdt niemand schade.

Lando Norris stapte in als vervanger van Stoffel Vandoorne. © Sutton Images.

Als de baan na drie kwartier verder opdroogt, duikelen de rondetijden naar beneden. Bottas rijdt een 1:36.238 en duikt ruim drie tienden onder de tijd van zijn Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton, die tot dan toe de snelste was. Met een half uur te gaan is het echter Max Verstappen die de snelste tijd pakt. De Nederlander rijdt 1:35.665 en is op dat moment een halve seconde sneller dan de rest van het veld. Zijn tijd blijft echter niet staan als de snelste, omdat de regen ophoudt.

Met nog tien minuten te gaan is de baan bijna volledig opgedroogd. Een handvol coureurs profiteert daarvan en verbetert de snelste tijd op intermediates. Brendon Hartley leidt kortstondig de dans, maar zijn tijd wordt nog verbeterd door Kimi Räikkönen. Esteban Ocon komt nog bij zijn tijd in de buurt, maar blijft steken op plek twee. In de slotseconden van de training rijdt Sergio Pérez zich nog naar de top met 1:34.000. De top vijf is daardoor uiteindelijk Pérez op één, gevolgd door Räikkönen, Ocon, Hartley en Ricciardo. Verstappen eindigt de sessie als zevende, omdat hij op de vrijwel opgedroogde baan geen tijd meer zet.

Sebastian Vettel reed weinig in VT1. Zijn monteurs halen al tijdens de training de vloer van zijn Ferrari en Vettel keert dan ook voortijdig terug naar het motorhome van de Scuderia. De Duitser komt uiteindelijk tot slechts vier ronden. De Mercedessen rijden er overigens niet veel meer: Bottas rijdt acht ronden, Hamilton blijft steken op zes.