Daniel Ricciardo heeft de openingstraining in Monaco als snelste afgesloten, net voor zijn Red Bull-teamgenoot Max Verstappen. Kampioenschapsleider Lewis Hamilton eindigde op de derde plek.

Trainingstijd telt in Monaco en dus was het gelijk druk toen het licht aan het eind van de pitsstraat op groen sprong. Aan het begin van de sessie maakten Hamilton en Mercedes-collega Valtteri Bottas de dienst uit, nadat het Williams-duo kort bovenaan had gestaan toen er verder nog geen tijden waren gezet.

Verstappen schiet op topsnelheid de tunnel uit.

Verstappen stuurde zijn auto als laatste het circuit op, na een klein kwartier, met de Nederlander en Ricciardo die zich kort daarop aan het front meldden. Ricciardo pakte eerst P1 met een tijd van 1:14.103, met de Red Bull-rijders die toen op hyper softs reden en de Mercedes-coureurs, op dat moment derde en vierde op de hardere ultra softs.

De Red Bull-coureurs gingen om-en-om steeds een fractie harder, naarmate ze steeds beter in hun ritme kwamen en er meer en meer grip op de baan te vinden was. De snelste tijd ging zo vlot naar beneden – eerst de 1:13 in, en vervolgens laag in de 1:12. Toen Hamilton een setje hyper softs omdeed ging hij nog even naar P1, maar de Red Bulls namen het stokje snel weer over.

P3 voor Hamilton.

Aan het eind was het Ricciardo die de 3,337 kilometer langs de Côte d’Azur het snelst aflegde, in 1:12.126. Hij was daarmee 0.154 seconde sneller dan Verstappen, terwijl Hamilton op ruim drie tienden van de snelste man uit de ochtenduren eindigde. Ferrari’s Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen waren vierde en vijfde, ook op hyper softs, al komt de Scuderia wel vaker rustig op gang.

Grote incidenten deden zich niet voor in de starten van het Prinsdom. Verstappen verremde zich een keer bij de eerste bocht en schoof door de uitloopzone in. Hij zette z’n Red Bull daarop in z’n achteruit en reed terug de baan op, wat de wedstrijdleiding nog wel aanleiding vond voor een onderzoek. De uitkomst daarvan gaan we nog horen. Van schade was echter geen sprake.

Sergej Sirotkin reed wel wat stuk, namelijk zijn rechter achterwiel, door de muur bij start/finish te raken. Romain Grosjean schampte een vangrail en Ricciardo deed dat ook, allebei zonder grote gevolgen. McLarens Fernando Alonso werd lang gehinderd door een remprobleem, maar kwam in de slotminuten weer de baan op en liet de zeventiende tijd noteren.