De eerste sessie van het weekend in Bakoe heeft maar een kwartier geduurd. Na vijftien minuten werd de sessie stilgelegd. George Russell reed over een losliggende putdeksel, die de Williams-bolide beschadigde. De sessie zal ook niet meer herstart worden. De track time op vrijdag zal dus beperkt zijn.

Er lijkt vanochtend niets aan de hand op de straten van Bakoe. De Formule 2 rijdt er vanmorgen zonder problemen haar oefensessie. Om 11 uur begint ook de Formule 1 zoals gepland aan haar eerste vrije training. Maar na een kwartier gaat het dus mis. Russell rijdt over een putdeksel, die los bleek te zitten. “Ik kreeg een enorme slag, en de wagen viel gewoon uit. Het heeft mijn hele sessie geruïneerd”, zegt Russell over de impact.

Foto: Motorsport Images

De wagen van de jonge Brit loopt erg wat schade op, al heeft teambaas Claire Williams in eerste instantie nog geen volledig beeld op die schade. “We wachten tot de wagen terug in de pits is om de balans op te maken.” Die wagen in de pits krijgen blijkt ook een probleem. De truck die Russells bolide naar de pits brengt, raakt onderweg de onderkant van een brug over het circuit. Daardoor raakt de kraan beschadigd.

Op het moment dat de sessie gestopt werd, hadden alleen de Ferrari-coureurs hadden een tijd gereden. Charles Leclerc zette de eerste tijd met een 1:47.497 laten noteren, teamgenoot Sebastian Vettel reed een 1:49.598.

Max Verstappen had, net als de meeste coureurs, alleen nog maar een installatieronde gereden. Beide Mercedessen waren de pits zelfs nog niet uit geweest op het moment dat sessie werd gestopt. De organisatie moet nu 320 putdeksels controleren alvorens we verder kunnen in Bakoe.

Om 15.00 uur staat de tweede vrije training voor de Grand Prix van Azerbeidzjan gepland.