Lewis Hamilton troefde in de tweede vrije training in Suzuka teamgenoot Nico Rosberg af. De Duitser was ’s ochtends nog de snellere van de twee. Het gat naar de rest van het veld, aangevoerd door Valtteri Bottas, was groot.

Terwijl Max Verstappen nog zijn relaas deed over de eerste vrije training tegen de massaal toegestroomde pers, ging de tweede sessie al van start. Jean-Eric Vergne keerde terug in zijn Toro Rosso die weer was opgelapt na de motorproblemen in de ochtend. Blijkbaar was de reparatie echter niet helemaal geslaagd, want Vergne kwam al snel weer tot stilstand. 

Ook Kamui Kobayashi nam weer plaats in zijn eigen auto, die hij ’s ochtends had moeten afstaan aan Roberto Merhi. Lang kon hij daar echter niet van genieten, want bij het insturen van de Esses verloor hij de macht over het stuur. De Caterham brak uit, schoof door de grindbak en kwam tegen de bandenstapels tot stilstand. Bij de impact ging de voorvleugel verloren en daar had Caterham juist veel hoop op gevestigd. De Japanner kon er gelukkig nog om lachen bij terugkomst in de pits. 

Voor Daniel Ricciardo was de tweede training eveneens snel afgelopen. De Australiër schoof rechtdoor in de laatste bocht voor start/finish. Hij wilde net weer gaan beginnen aan een vliegende ronde, maar liet zijn banden wellicht iets te veel afkoelen in de aanloopronde. De Red Bull-coureur had op dat moment nog wel de snelste tijd in handen. Vanwege de ongelukkige positie van de gestrande auto, moest de sessie even worden onderbroken. 

Het volgende slachtoffer van het listige circuit in Suzuka was Esteban Gutiérrez. De Sauber-coureur benaderde de Spoon-bocht iets te wijd en belandde in de bandenstapels. In de korte tijd dat de baan vrij was, had Lewis Hamilton zich bovenaan de tijdentabel genesteld, ruim een seconde voor Kimi Räikkönen en bijna anderhalve seconde voor Nico Rosberg. Het scheelde niet veel of ook Hamilton had averij opgelopen. Bij het uitkomen van Degner schoof de achterkant weg, maar de kampioenschapsleider kon zijn Mercedes nog net onder controle houden. 

Bij Toro Rosso leverden ze ondertussen knap werk af door de teruggesleepte auto van Vergne weer aan de praat te krijgen, zodat de Fransman toch nog wat ronden kon rijden ter voorbereiding op zijn Grand Prix van Japan. Met drie minuten te gaan, kwam hij opnieuw op de baan tot stilstand en dat betekende ook het eind van de sessie voor de rest. 

Rosberg was Hamilton tot op een kwart tel genaderd, voordat de focus werd verschoven naar de lange runs. Op flinke achterstand van de Mercedessen eindigde Valtteri Bottas op de derde plaats, voor Jenson Button, Sebastian Vettel en de Ferrari’s van Kimi Räikkönen en Fernando Alonso.