Het circuit in Suzuka staat bekend als een van de mooiste en moeilijkste op de Formule 1-kalender en maakt die reputatie ook dit jaar weer waar. Terwijl Red Bull onder druk wordt gezet door Mercedes en Lotus, gaan diverse coureurs van de baan.

Op het moment dat Mark Webber de snelste tijd noteert, en Nico Rosberg daar dicht in de buurt komt, spint Fernando Alonso. De Ferrrari-coureur komt achterstevoren te staan, maar loopt geen schade op. Hij eindigt de sessie op de tiende plaats.  

Niet veel later rijdt ook Lewis Hamilton even met de twee wielen op het gras, maar hij komt nog tot de vierde tijd, terwijl Sebastian Vettel de eerste plaats heeft overgenomen van zijn teamgenoot. 

Het opvallendste slachtoffer in de tweede training is Kimi Räikkönen. Net nadat de Fin samen met teamgenoot Romain Grosjean Hamilton naar achteren heeft gedrongen, parkeert hij zijn Lotus in de grindbak bij het uitkomen van de bochtensequentie in de eerste sector. 

Ook voor Sergio Pérez zit de sessie er vroegtijdig op. De Mexicaan verliest de controle over de achterkant van zijn auto in de Spoon-bocht. Hij blijft ongedeerd, maar de McLaren-monteurs staat een latertje te wachten om de auto weer te herstellen. 

Terwijl Valtteri Bottas de buitenbocht neemt in Spoon, is zijn Williams-collega Pastor Maldonado de derde man van het weekend die blijft steken in de Degner-bocht. In de ochtendtraining waren Giedo van der Garde en Jules Bianchi op nagenoeg dezelfde plek van de baan geschoten. 

Bianchi moest na zijn incident ’s ochtends de tweede training uitzitten. Bij de zware crash in de ochtendsessie raakte zijn chassis beschadigd en dus moet Marussia de auto opnieuw opbouwen. In de derde vrije training zou de Fransman weer terug moeten zijn.