Nico Rosberg heeft de snelste tijd genoteerd in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Spanje. Max Verstappen reed de achtste tijd op twee tienden van teamgenoot Daniel Ricciardo.

Rio Haryanto gaat als eerste de baan op, maar zijn tijd wordt direct verpulverd door Romain Grosjean. En ook die kan niet lang van zijn topnotering genieten. Het is Kimi Räikkönen die het tempo aangeeft vroeg in de sessie. Landgenoot Valtteri Bottas moet vier tienden toegeven, Toro Rosso-coureurs Carlos Sainz en Daniil Kvyat nog een paar tienden meer.

Sergio Pérez gaat even wijd door het grind, maar kan zijn weg vervolgen. Dat geldt niet voor Jolyon Palmer die met een klapband strandt in de uitloopzone van de eerste bocht. Palmer moest de eerste training zijn auto afstaan aan Esteban Ocon, die door eenzelfde probleem geen geklokte ronde kon noteren. Terwijl de auto van Palmer wordt weggetakeld, hangt de rode vlag uit.

Bij Max Verstappen zijn de riemen ondertussen strak aangetrokken, maar de kersverse Red Bull-coureur is nog niet naar buiten geweest in de tweede sessie op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Wanneer de sessie na een paar minuten oponthoud wordt hervat, stuurt Red Bull eerst Daniel Ricciardo en even later ook Verstappen naar buiten.

Sebastian Vettel verdringt zijn teamgenoot Räikkönen van de eerste plaats. Fernando Alonso duikt daar weer nipt onderdoor, maar de vreugde van het Spaanse publiek is van korte duur wanneer Lewis Hamilton zes tienden sneller gaat. Verstappen geeft slechts drie tienden prijs en pakt daarmee de tweede plaats, terwijl Ricciardo de vijfde tijd in handen heeft, tussen de twee Ferrari’s.

Räikkönen herovert de koppositie en krijgt Sainz in zijn spoor. Al is de Spanjaard bijna een seconde langzamer dan de fabrieks-Ferrari. Bottas en Grosjean melden zich ook vooraan, waardoor Verstappen terugzakt naar de zesde plaats. Hij is wel een paar honderdsten sneller dan kampioenschapsleider Nico Rosberg.

Jenson Button valt stil in de pitstraat, maar heeft de mazzel dat het licht afloopt en hij daardoor nog een eind kan doorrollen tot een plek waar zijn monteurs hem kunnen ophalen. Räikkönen krijgt de opdracht gas terug te nemen en terug te keren naar de pits omdat er een probleem met zijn brandstoftoevoer blijkt te zijn. Het is geen groot probleem, want even later kan hij alweer op pad.

Vettel sluit achter zijn teamgenoot aan op de tweede plaats, al is het onderlinge verschil met acht tienden aanzienlijk. Ook de Red Bull-coureurs verbeteren hun tijden. Ricciardo klimt op naar de vierde plaats, Verstappen volgt daar kort achter. Maar Rosberg duwt iedereen een plaatsje terug door de snelste tijd te noteren.

Hoewel het verschil tussen de Red Bulls niet groot is, weer Alonso zich er toch tussen te nestelen. Hamilton rijdt na een lang verblijf in de pits naar de derde plek, achter Rosberg en Räikkönen. Vettel wordt vierde en Sainz is verrassend de hoogste geklasseerde coureur uit de Red Bull-familie met de vijfde plaats.