*

VT2: Verstappen klokt snelste tijd in ‘stinkend’ Sotsji, problemen voor Albon

Marijn Sourbron

Marijn Sourbron

27 september 2019 15:33

VT2: Verstappen klokt snelste tijd in ‘stinkend’ Sotsji, problemen voor Albon
Motorsport Images

Max Verstappen heeft de tweede vrijdagtraining op de Sochi Autodrom als snelste afgesloten, voor Charles Leclerc en Valtteri Bottas. Verstappens teamgenoot Alexander Albon kwam door mechanische problemen niet verder dan de tiende tijd. Op een ‘stinkende baan’ en de gebruikelijke doorschieters na was het een vrij incidentloze sessie.

© Motorsport Images

Het duurt een twintigtal minuten voordat iedereen zich op de baan heeft begeven en er zich een eerste incident voordoet. Plots wordt de virtuele safety car geactiveerd omdat een van de ‘omleidingsbordjes’ in bocht 3 door toedoen van Pierre Gasly is omgevallen en andere coureurs in de war lijkt te brengen. Het euvel is door een marshal snel verholpen.

Lees ook: VT1: Leclerc nipt voor Verstappen, motorproblemen voor Kvyat en crash Ricciardo

Niet veel later komt Lewis Hamilton met een aparte boodschap over de boordradio: “Het stink zo hard hier op het circuit”, meldt de wereldkampioen. Wat de stank veroorzaakt, of hoe het juist ruikt krijgen we echter niet te horen. Ondertussen klaagt Verstappen over de stabiliteit van de achterkant van de wagen. Toch plaatst hij zich na de openingsfase tussen beide Ferrari’s en beide Mercedessen op een derde plaats.

Halverwege de training doet de Nederlander nog beter. Op de zachte band gaat hij naar P1, drie tienden sneller dan Leclerc “Niet de perfecte laatste sector, maarja…”, merkt Verstappen droogjes op over de boordradio. Even lijken de Toro Rosso-coureurs zich van dag vergist te hebben. In bochten 2 en 3 zijn Gasly en Kvyat hard met elkaar aan het racen, bijna met schade tot gevolg. Gelukkig voor het team kan de jonge Fransman zijn teamgenoot nipt ontwijken. “Dat was echt heel dom”, oordeelt Gasly, “Sorry, ik zag hem niet”, legt Kvyat zijn kant van het verhaal uit.

Wie we relatief weinig op de baan zien, is Alexander Albon. Zijn monteurs zijn het merendeel van de training aan het sleutelen aan de bolide van de Thai. Uiteindelijk is de tweede vrijdagtraining er eentje zonder echte incidenten, al blijft het opvallend hoeveel coureurs problemen hebben in bocht 13. Net als vanochtend zoeken meerdere coureurs, waaronder Vettel en Bottas, er de uitloopstrook op.

Lees ook: Paddockpraat: Schumi’s in Sotsji, verhuizing Russische GP ontkracht

(Uitslag van training onder de foto)

Thuisrijder Daniil Kvyat. © Motorsport Images