*

VT1: Leclerc nipt voor Verstappen, motorproblemen voor Kvyat en crash Ricciardo

Laurens Stade

Laurens Stade

27 september 2019 11:31

VT1: Leclerc nipt voor Verstappen, motorproblemen voor Kvyat en crash Ricciardo
Motorsport Images

Charles Leclerc was tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Rusland de snelste: 1:34.462. De Monegask was daarmee nipt sneller dan Max Verstappen, die op acht honderdsten van de Ferrari-coureur kwam. Sebastian Vettel sloot de top drie af, terwijl Mercedes op de medium banden aansloten op de vierde en vijfde plaats.

Het begon rustig in Rusland, waar de eerste serieuzere tijden pas werden gezet na iets minder dan een half uur. Op datzelfde moment ging het fout voor Daniil Kvyat, die zijn Toro Rosso vanwege motorproblemen aan de kant moest zetten. De Rus zal zijn thuisrace al vanaf de laatste plaats moeten starten vanwege nieuwe motoronderdelen, waardoor eventuele problemen niet ernstig zullen zijn voor Kvyat. Het resulteerde in een korte virtual safety car-periode.

”Mijn remmen werken niet helemaal”, meldde Lewis Hamilton over de boordradio nadat hij rechtdoor schoot in bocht twee. Hij moest daar de geïmproviseerde slalom pakken, die de coureurs verplicht moeten nemen als ze daar de track limits overschrijden. Even later kwam de vijfvoudig wereldkampioen de pitstraat in, waar hij een hachelijk moment kende. De Brit reed de verplichte maximumsnelheid, maar bij het insturen van de bocht reed een van de Haas-coureurs heel langzaam, waardoor de Mercedes-coureur hem snel moest ontwijken.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Motorsport Images

Verschillende bandenkeuzes
Charles Leclerc en Sebastian Vettel zetten hun snelste tijd op de zachte band, terwijl de beide Mercedes-coureurs hun snelste ronde op de medium band hebben gezet. ”Kunnen we deze stint stoppen, en de voorvleugel aanpassen voor meer downforce?”, vroeg Leclerc aan het team. Hij kwam binnen voor de aanpassingen, maar hij verbeterde alleen zijn tijd in de laatste sector. Hij sloot de sessie af als snelste, Vettel kwam een halve seconde tekort op zijn teamgenoot en eindigde als derde.

Max Verstappen zette op de zachte band de tweede tijd neer. De Nederlander moest slechts 0.082 seconden toegeven op Leclerc. Zijn teamgenoot Alexander Albon eindigde de sessie op de zesde plaats, achter de Mercedes-coureurs. Hamilton en Bottas zetten hun snelste tijd op de medium band, waarmee ze de snelste waren op die compound. Bottas had op het einde van de training wel problemen met zijn DRS. De bovenste vleugel was losgeraakt en hing scheef. Ook een slordig einde van de training voor Daniel Ricciardo, die achterwaarts de muur in spinde. De Renault was aan de achterkant flink beschadigd.

(Volledige uitslag training onder de foto)

Foto: Motorsport Images