Ferrari was in de derde vrije training voor de Grand Prix van Spanje concurrent Mercedes te snel af. Kimi Räikkönen was de snelste, voor Sebastian Vettel. Max Verstappen zette zijn Red Bull op de vijfde plek.

Räikkönen reed met een 1:20,214 de snelste tijd van het weekend. Hij was ruim twee tienden van een seconde sneller dan Vettel. Mercedes-coureur Lewis Hamilton volgde daar ongeveer een tiende achter. Diens teamgenoot Valtteri Bottas werd vierde, op bijna zeven tienden van landgenoot Räikkönen.

Probleemloos verliep de sessie niet voor de twee beste teams op het startveld van 2017. Bottas kwam pas in de laatste tien minuten op het circuit. Daarvoor stond zijn auto in de pits. Er was een waterlek geconstateerd in zijn Mercedes-krachtbron, zodat de monteurs de motor moesten verwisselen.

Ongeveer toen Bottas eindelijk de garage uitreed, kwam de training voor Vettel ten einde. Zijn Ferrari viel halverwege de pitstraat stil. Teamleden rolden de wagen terug naar de pitbox, waarna de viervoudig wereldkampioen niet meer in actie kwam.

Max Verstappen maakte, anders dan vrijdag, geen uitstapjes door de grindbak op weg naar de vijfde tijd. De Nederlander zat relatief dichtbij de kop van het veld: het gat met Bottas was nauwelijks twee tienden. Op Räikkönen moest Verstappen acht tienden toegeven. Red Bull-collega Daniel Ricciardo versloeg Verstappen voor de derde keer dit raceweekend.