Lewis Hamilton is de snelste man in de laatste vrije training voor de Grand Prix van Spanje. Valtteri Bottas belandt in de grindbak, maar toch nog op de derde plek. Max Verstappen noteert de zevende tijd.

Het is bewolkter dan gisteren, maar de voorspelde regen blijft vooralsnog uit. De koelere omstandigheden zorgen voor wat glijpartijen, zelfs bij de topcoureurs. Sebastian Vettel gaat even in de rondte bij de chicane. Ook Lewis Hamilton heeft een klein momentje bij het uitkomen ervan. Valtteri Bottas maakt het bonter door de grindbak in te spinnen en zich in te graven. Het zorgt voor een rodevlagsituatie. En schuttingtaal over de boordradio bij Mercedes.

Vettel heeft ondertussen de snelste tijd op de borden gezet, voor zijn Ferrari-teamgenoot Charles Leclerc. De helft van het veld heeft echter nog geen geklokte ronde gereden. Eenmaal op dreef duikt Hamilton zes tienden onder de tijd van Vettel. Verstappen gaat even wijd over de kerbs nadat hij Antonio Giovinazzi op zijn pad tegenkomt, maar sluit wel aan achter Hamilton en de Ferrari’s. Alexander Albon duwt hem echter een plekje terug.

Met nog een kwartier te gaan, kan Bottas zijn weg weer vervolgen. Zo kan hij net als zijn rivalen nog een kwalificatiesimulatie doen op de zachtste banden. Leclerc opent het bal, Bottas blijft daar een tiende achter. Vettel komt daar nog net tussen, maar moet de derde plek later weer aan Bottas afstaan. Hamilton gaat opnieuw een halve seconde sneller rond. Verstappen moet beide Haas-coureurs voor zich dulden nadat Stroll in de Racing Point hem dwars zit in de chicane. “Ongelooflijk”, verzucht hij.

Tot verbeteringen komt het niet meer, omdat George Russell zijn Williams in de bandenstapels zet. Wanneer het team vraagt of hij in orde is, antwoordt hij: “Alles goed, maar ik verloor vanuit het niets de controle over de auto.” De resterende minuten van de sessie verstrijken terwijl de rode vlag uithangt.