Saubers Charles Leclerc heeft de compleet verregende derde vrije training in Duitsland als eerste afgesloten, al zette minder dan de helft van de coureurs een tijd neer en werd er maar weinig gereden.

Lange tijd stond Renaults Nico Hülkenberg bovenaan met een tijd van 1:36.873, maar na een langdurig gebrek aan actie op de baan werd het in de laatste tien minuten toch nog even druk met coureurs die rondjes wilden doen op het natte Hockenheim.

De bij Sauber gestalde Ferrari-junior Leclerc was het snelst.

Leclerc kreeg daarbij uiteindelijk de snelste tijd op de klokken, een 1:34.577 en was daarmee teamgenoot Marcus Ericsson te snel af. Achter de Saubers was Williams’ Sergej Sirotkin, die nog heel kort bovenaan had gestaan, derde. Ferrari’s Sebastian Vettel pakte P4.

Het bleef echter tot op het eind verraderlijk op de baan, met uitstapjes en/of spins voor alle bovengenoemde coureurs en meer, maar brokken bleven uit. Uiteindelijk reden negen van de twintig coureurs nog een getimede ronde.

Max Verstappen zette geen tijd neer, net zoals Mercedes’ Valtteri Bottas en Lewis Hamilton ook alleen wat installatierondjes reden. Van Hamilton werd aan het begin van de sessie gezegd dat hij zich ziek voelde, al ontkende zijn team dat dat het geval was.

Met twee Saubers en een Williams bovenaan en een snelste tijd van 1:34.577 mag duidelijk zijn dat deze training moeilijk representatief te noemen was. Vrijdag werden op een droge baan immers tijden in de 1:13 geklokt.

Na de hitte van de afgelopen dagen is nu natuurlijk de vraag hoe de regenbui het circuit beïnvloedt en hoe dat en de te verwachten koelere temperaturen (ook zondag) hun weerslag hebben op de competitieve orde.

Voor de kwalificatie van later vandaag, 15:00 uur Nederlandse tijd, is de kans op regen ook aanzienlijk.