Mercedes heeft in de laatste vrije training voor de Grand Prix van Spanje een sterk visitekaartje afgegeven. Lewis Hamilton was net als in VT2 de snelste coureur, vlak voor zijn teamgenoot Valtteri Bottas. 

Hamilton reed een 1:17,281, waarmee hij 13 duizendsten van een seconde sneller was dan Bottas. De Ferrari’s volgden op ongeveer drie tienden: Sebastian Vettel was derde en Kimi Räikkönen vierde. Red Bull-rijder Daniel Ricciardo reed de vijfde tijd op zeven tienden. Allemaal zetten ze hun beste tijd neer op supersofts.

Max Verstappen reed maar vijf ronden, omdat hij te maken kreeg met een elektrisch probleem. De monteurs schroefden zijn RB14 uit elkaar om het mankement te vinden, waardoor Verstappen de baan niet meer op kon. Daardoor kwam hij niet verder dan de twaalfde plek, 1,7 seconden achter Hamilton.

De sessie werd anderhalve minuut voor het geplande einde afgevlagd vanwege een harde crash van Brendon Hartley. De Nieuw-Zeelander raakte bij het insturen van bocht negen het gras, waarna zijn Toro Rosso spinde en op hoge snelheid achterwaarts in de omheining klapte. Hartley stapte ongedeerd uit. Vanwege de grote schade aan zijn auto is het wel de vraag of hij kan deelnemen aan de kwalificatie.