Lewis Hamilton heeft de snelste tijd genoteerd in de derde vrije training voor de Grand Prix van Italië in Monza. Alleen teamgenoot Nico Rosberg kon in de buurt blijven.

Ferrari hoopt Sebastian Vettel nog wat extra motivatie mee te geven door Olympisch judokampioen Fabio Basile hem zijn gouden medaille uit Rio voor te houden. Ook worstelaar Frank Chamizo, goed voor brons, is te gast bij de Scuderia. Voor Ferrari blijft het echter meer bij worstelen dan winnen vooralsnog.

Esteban Ocon gaat als eerste de baan op, om te controleren of zijn Manor die in de tweede vrije training was stilgevallen, nu wel naar wens functioneert. Hij maakt de ronde vol, maar blijft daarna toch weer lang binnen. De overige coureurs rijden ook hun gebruikelijke installatieronden. Haas-coureurs Romain Grosjean en Esteban Gutiérrez noteren als eerste een tijd.

Terwijl Gutiérrez zijn tijd verder verbetert, vliegt teamgenoot Grosjean van de baan. Hij spint in de Ascari-chicane en komt vast te zitten in het grind. Hij probeert nog weg te komen, maar doet de marshals daarmee geen plezier. Terwijl zij de auto wegslepen is de virtuele safety car van kracht.

Na de korte onderbreking zet Daniel Ricciardo de snelste tijd, gevolgd door zijn teamgenoot Max Verstappen. Kimi Räikkönen splitst de Red Bulls. Sebastian Vettel troeft ook Ricciardo af. Het zijn echter de Mercedessen die snel het commando overnemen, al wordt Rosberg nog wel eventjes gehinderd door Verstappen. Dat stelt Vettel in staat zich op de zachtere banden tussen de titelrivalen te nestelen.

Op de zachtste banden slaat Mercedes een groot gat naar de concurrentie. Hamilton is ondanks een remfoutje bijna vier tienden sneller dan Rosberg en bijna een volle seconde sneller dan de Ferrari’s. Valtteri Bottas en Felipe Massa moeten namens Williams anderhalve seconde toegeven en blijven daarmee de Red Bulls net voor. Bij het scheiden van de markt ploegt Jolyon Palmer nog even door de grindbak.