Mercedes heeft de vrije trainingen met een clean sweep afgesloten: het Duits-Engelse team sloot ook de derde oefensessie af met een één-twee. De Ferrari’s waren derde en vierde, Max Verstappen vijfde – op behoorlijke afstand.

Valtteri Bottas was daarbij net iets sneller dan Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton, met 0.041 seconde verschil. Bottas was vrijdag ook al de snelste man op de baan in VT2, nadat Hamilton die dag nog had afgetrapt met de snelste tijd in de eerste training.

Lees ook: VT2: Bottas bovenaan, voorvalletje Hamilton en Verstappen

Bij Ferrari mocht Charles Leclerc zich de snellere van de twee noemen, al zat hij wel ruim vier tienden van de tijd van Bottas af. Ferrari ging VT3 in zonder de geüpdatete vloer te gebruiken die het dit weekend heeft meegenomen. De nieuw voorvleugel zat er (in elk geval bij Sebastian Vettel) wel op. Of het die in de kwalificatie gebruikt, is afwachten. De meegebrachte updates leverden vrijdag in elk geval niet op wat Ferrari had gehoopt, zei Vettel.

Op de vijfde plaats was Verstappen 1.3 seconde trager dan Bottas, en negen tienden langzamer dan nummer vier Vettel. De Nederlander klaagde aan het eind van de sessie over een gebrek aan grip van de banden. Nadat hij in het begin (zoals bijna altijd in VT3) lang had gewacht met de baan op gaan, stond hij tussendoor ook nog enige tijd in de pits, waarbij Ziggo Sport wist te melden dat er wat werk aan de vloer werd gedaan. Teamgenoot Pierre Gasly was zesde, binnen een tiende van Verstappen.

Lees ook: Verstappen richt vizier op Ferrari: ‘Mercedes is nog te snel’

De derde training verliep verder zonder grote problemen, op een slippertje of wat glijden en schuiven na op het gladde en hete Circuit Paul Ricard. De kwalificatie is vanmiddag om 15:00 uur Nederlandse tijd.