Max Verstappen heeft in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Mexico de snelste tijd op de klokken gebracht. De Nederlander bleef achtereenvolgens Lewis Hamilton en Sebastian Vettel nipt voor.

Het zijn de beide McLaren’s die als eerste tijden op de klokken brengen. Zowel Fernando Alonso als Stoffel Vandoorne gaat zich later vandaag vanwege talloze gridstraffen om des keizers baard kwalificeren. Pierre Gasly wordt eveneens een aantal plaatsen teruggezet, dus het laatste waarop de Fransman zit te wachten zijn nog meer motorproblemen. Toch luidt een geplofte Renault-motor na vijf minuten het einde van zijn derde vrije training in.

Terwijl Gasly even naast de racelijn met behulp van zijn team probeert de auto weer aan de praat te krijgen, hebben de overige coureurs geen haast het asfalt op te zoeken. Zodoende rollen pas na een kwartier de serieuzere tijden binnen onder aanvoering van Kimi Räikkönen op de supersofts.

Die tijd houdt uiteraard niet lang stand. Niet alleen omdat coureurs op de nóg zachtere compound logischerwijs sneller zijn, maar ook omdat bijvoorbeeld Max Verstappen op dezelfde compound ruim sneller is dan de Fin.

Verstappen verlengt zijn eerste run, maar voelt zich niet helemaal lekker op het setje banden dat hij onder zijn RB13 heeft liggen: “Aan de voorkant krijg ik de banden gewoon niet op temperatuur”, klaagt hij. Desondanks scherpt hij zijn rondetijd wat verder aan, zij het nipt.

Op het moment dat iedereen een run op het zachtste rubber heeft afgewerkt en dus het strijdveld gelijk is getrokken, blijkt dat Mercedes, Ferrari en Red Bull nauwelijks voor elkaar onderdoen. De complete top zes, ingevuld door de drie topteams, blijft binnen vier tienden van een seconde van elkaar. De nummer twee, Lewis Hamilton, doet met nog een kwartier te gaan melding van vermogenverlies. “Niks wat een nieuwe kalibratie niet op kan lossen”, zo stelt het team hem gerust.

De nummer één heet na zestig minuten echter Max Verstappen. Voor zijn tweede run kiezen Verstappen en Red Bull voor een setje ultrasofts, hetgeen hem direct de snelste tijd oplevert. Zijn 1:17.223 scherpt hij twee ronden later aan tot 1:17.113, waarmee hij 0.075 seconde los staat van Lewis Hamilton en een dikke tiende van de nummer drie, Sebastian Vettel.

Wat verder naar achteren valt de elfde positie van Brendon Hartley in positieve zin op. De McLaren-mannen vallen daarentegen met P16 en P19 tegen, al zullen zij zich vermoedelijk meer hebben gericht op een goede race-afstelling en in mindere mate op een kwalificatie-setup.