Voor de verandering geen Mercedes bovenaan de tijdenlijst. Sebastian Vettel is in de derde vrije training in Monaco het snelst. Verstappen raakt de muur.

In de eerste tien minuten nestelen de Mercedes-coureurs zich op de eerste twee plaatsen. Zij rijden op de zachtste band, de supersoft, terwijl de meeste andere coureurs op de harder band, de soft, naar buiten zijn gegaan. Hamilton rijdt 1:16.705 en is een halve seconde sneller dan Rosberg.

Räikkönen is de snelste coureurs op de softs, 1,3 seconde achter Hamilton. Hij nadert Hamilton tot op zeven tienden als hij in St. Devote de vangrails raakt. Zijn vrije training is voor bij. Na een korte rode vlag wordt de training hervat. Helaas is Max Verstappen de tweede coureur die een aanraking heeft met de vangrails, in de laatste bocht. Hij beschadigt zijn achtervleugel en moet de pit in voor reparaties. Hij staat op dat moment op een keurige vijfde plaats, de doelstelling voor zaterdagmiddag.

Sebastian Vettel maakt duidelijk dat Ferrari van plan is een woordje mee te spreken. Hij rijdt 1:16.143 en is daarmee de snelste. Rosberg en Hamilton kunnen niet counteren. Rosberg komt twee tienden tekort, Hamilton meer dan een halve seconde. Carlos Sainz bereikt de doelstellig van Toro Rosso met een vijfde tijd, achter Ricciardo. Ondanks dat hij het laatste kwartier niet meer rijdt is Verstappen nog steeds goed voor een toptienpositie, achter Räikkönen en Button is hij negende.

Williams laat zich niet van voren zien. Bottas en Massa zijn slechts vijftiende en zestiende, met alleen de twee Saubers en Manors achter zich.