Mark Webber was de snelste man in de laatste vrije training voor de Grand Prix van Japan. Sebastian Vettel kende een kleine tegenslag. Door een defect KERS moest hij het laatste kwartier missen.

Ook voor het technische ongemak ging het al moeizaam voor Vettel. Op het moment dat zijn KERS dienst weigerde lag hij drie tienden achter op zijn teamgenoot, die nog wel een kwalificatierun kon simuleren en zijn tijd verbeterde.  

Webber had enige tijd meer dan een halve seconde voorsprong op de rest van het veld, maar in de slotfase kwamen de Mercedes-coureurs nog in de buurt. Lewis Hamilton eindigde als tweede, op ruim een tiende en Nico Rosberg werd derde met drie tienden achterstand. 

Romain Grosjean noteerde de vierde tijd, voor de Ferrari’s. Zijn teamgenoot Kimi Räikkönen moest ook Jenson Button nog voor zich dulden. Vettel kwam nog net in de toptien, die werd gecompleteerd door Nico Hülkenberg. 

Ook vandaag kwam weer niet iedereen ongeschonden uit de strijd. Adrian Sutil kwam te wijd uit Spoon en belandde in de afzetting. De schade aan zijn Force India valt mee.

Giedo van der Garde was de snelste in het achterhoededuel tussen Caterham en Marussia. Hij was nipt sneller dan teamgenoot Charles Pic. Max Chilton hield de eer hoog voor Marussia, waar Bianchi zijn gemiste voorbereidingstijd van vrijdag moest goedmaken en niet aan een snelle tijd toe kwam.