De Formule 1 zou graag een Grand Prix op het Afrikaanse continent toevoegen aan de kalender, terwijl meer races in Noord-Amerika en China ook hoog op het lijstje van de commerciële baas Sean Bratches staan, zo vertelt hij. “Al zal het zwaartepunt waarschijnlijk altijd bij de traditionele Europese markten blijven liggen.”

Met de toevoeging van Nederland en Vietnam aan de kalender per 2020 heeft Formule 1-eigenaar Liberty Media haar eerste twee ‘nieuwe’ races binnen, waarbij Bratches FORMULE 1 vertelt dat de Amerikaanse rechtenhouder ‘een relatieve balans probeert te houden tussen races in Azië, de Amerika’s en Europa’. Het zogenaamde ‘zwaartepunt’ blijft daarbij dus bij Europa liggen.

Lees ook: Bevestigd: Zandvoort voor zeker drie naar op Formule 1-kalender

Een andere balans die Liberty Media probeert te houden, is tussen ‘klassieke circuits, specifiek aangelegde nieuwe banen en stratencircuits’. “Ongeacht of dat nou ‘pure’ stratencircuits zijn of races door een park of iets soortgelijks, zoals in Montréal, Mexico-Stad of Melbourne, waar je weliswaar downtown rijdt, maar in een toegewijd gebied.”

Lees ook: Deze aanpassingen zijn nodig op Circuit Zandvoort voor Grand Prix van Nederland

De Formule 1 racete in 1993 voor het laatste in Afrika, op Kyalami in Zuid-Afrika. Foto: Motorsport Images.

Gevraagd naar of hijzelf nog een droomlocatie voor ogen heeft voor de Formule 1, of een circuit dat hij anderzijds graag op de kalender zou zien, antwoordt Bratches ‘graag een race in Afrika’ te willen hebben. “Want dat is het enige bewoonbare continent waar we nog niet racen. Dat zou dus een gepaste volgende stap zijn.”

Meer Amerika en China
Tegelijkertijd geeft de Amerikaan aan dat er – zoals al eerder bericht – interesse vanuit de Formule 1-organisatie is om een tweede race in de Verenigde Staten én een tweede Grand Prix in China te hebben. “Dat zouden belangrijke kansen voor ons zijn”, zegt hij. “Zeker als je ziet hoe groot die beide landen zijn, en we daar een relatieve schaarste aan Grands Prix hebben vergeleken met Europa.”

Wat een tweede race in Amerika betreft, is de sport behalve met Miami – wat nu tijdelijk op de lange baan geschoven lijkt – ook al enige tijd in gesprek met Las Vegas, zoals Bratches bevestigt. “Zoals we met wel meer potentiële racelocaties spreken. Verder valt over Las Vegas niks te melden. Het zou natuurlijk een locatie zijn die geweldig bij ons brand past, verondersteld dat je over The Strip kan racen”, doelt hij op het beroemde gebied waar de grootste casino’s en attracties zijn.

Lees ook: ‘Organisator zet streep door plan GP in hartje Miami, wil naar buitenwijk’

Red Bull tijdens een promo-shoot in Las Vegas. Foto: Red Bull.