In de nasleep van de dodelijke ongevallen van Roland Ratzenberger en Ayrton Senna, werd in 1994 een aantal overhaaste beslissingen genomen om de veiligheid te verbeteren. Eén daarvan was de ontering van Eau Rouge.

Als er één plek is op Spa-Francorchamps waar je kunt voelen waarom dit circuit zo speciaal is, is het Eau Rouge. Het grenst aan het ongelofelijke hoe hard een Formule 1-auto hier doorheen knalt. De enorme snelheid, het hoogteverschil, de drie razendsnelle richtingswissels én de relatief beperkte uitloopstroken maken dat hier de jongens van de mannen worden gescheiden.

Als liefhebber was ik in 1994 dan ook behoorlijk verontwaardigd toen juist op deze magische plek een extra, snelheidsremmende lus werd ingebouwd. In plaats van net wel of net niet vol gas omhoog, moesten de coureurs ineens hard remmen en terugschakelen naar de tweede versnelling. Het was in mijn ogen niet alleen een castratie van Eau Rouge, maar van het gehele circuit van Spa.

Het gebeurde in een periode waarin de veiligheid ineens onder een vergrootglas lag. Twee weken na het gitzwarte weekeinde in Imola, waarin Roland Ratzenberger en Ayrton Senna verongelukten, raakte Karl Wendlinger zwaargewond in Monaco. En kort dáárna liet Pedro Lamy bijna het leven toen hij zijn Lotus crashte bij een test op Silverstone. De Formule 1 was in shock en nam een aantal maatregelen waarbij je je vraagtekens kunt zetten. Want wat als op Spa een van die plastic bakken die als afzetting dienden was gelanceerd en op het hoofd van een coureur zou zijn gekomen?

Gelukkig werden er in de jaren erna meer structurele veiligheidsvoorzieningen ingevoerd. Zo ook op Spa; de uitloopstroken van Eau Rouge werden vergroot en de afzettingen verbeterd. Zo kon de bocht der bochten weer in ere worden hersteld.

Spa CoverMeer over de historie van Spa lees je in de speciale zomereditie van Formule 1, die vooruitblikt op de komende Grand Prix van België.

Daarin vertelt natuurlijk ook Max Verstappen over zijn thuisrace, trakteert huisfotograaf Peter van Egmond je op zijn mooiste Spa-beelden en gaan we onder meer op bezoek bij de conciërge van het circuit, die Eau Rouge letterlijk in zijn achtertuin heeft liggen.

De Spa Special ligt nu in de winkel voor slechts € 3,95. Je kunt ‘m ook hier bestellen.