Met het begin van een nieuw jaar, is het traditioneel ook tijd voor goede voornemens. Onzin, vinden veel coureurs ongetwijfeld, maar met een luchtige blik erop komen we toch tot een aardig (zelfbedacht) lijstje…

© ANP

Sebastian Vettel had zich na de laatste race al voorgenomen deze winter eens goed in de spiegel te kijken, al gaf de foute snor waarmee hij op het FIA-gala verscheen niet bepaald het beeld van iemand die dat al heeft gedaan. Gelukkig heeft de Duitser, die in 2018 zo’n pijnlijk tweede halfjaar had, nog tijd genoeg om te denken over wat er beter kan en moet – en ook om die snor af te scheren.

Vettel heeft, getuige zijn foute snor, zo te zien nog niet in de spiegel gekeken

Waar de winter voor Vettel om in de spiegel kijken draait, gaat het bij Valtteri Bottas om resetten, zoals hijzelf verklaarde. De Fin heeft daar een goede start mee gemaakt met een bezoek aan zijn thuisland en daarna vakantie in Chili. Op Instagram laat hij weer zien een begenadigd fotograaf te zijn. Goed om alvast een hobby te hebben, als hij zijn goede voornemen (contractverlenging bij Mercedes) toch niet kan waarmaken. En anders hebben we straks in elk geval de foto’s nog…

© Sutton Images.

Voor teamgenoot Lewis Hamilton is het al een paar jaar Hammertime en de Brit lijkt niet te stoppen met zijn huidige hoge can’t touch this-gehalte, maar als we hem één voornemen mogen meegeven, is dat een synoniemenwoordenboek kopen. Als je het zo vaak over het beste team en de beste fans hebt, is het wel fijn (al is het maar voor ons als toehoorders) als je dat af en toe in wat andere woorden kan doen.

Misschien dat Max Verstappen dat synoniemenwoordenboekje ook kan lenen, mocht hij net als begin vorig jaar een lastige start of periode kennen. Want hoe open en rechtdoorzee hij ook is, hij blijft dan toch wel vaak op ‘dit of dat was ruk’ of ‘klote’ hangen.

Verder zal voor Max, al lijkt hij me geenszins het type voor goede voornemens, vooral gelden dat hij zijn ijzersterke reeks van eind 2018 door wil trekken. En de de facto rol als teamleider op zich nemen bij Red Bull, dat zich als team misschien voornemens moet zijn Honda beter te behandelen dan Renault.

© Sutton Images.

En verder, qua voornemens? Voor Nico Hülkenberg eindelijk dat eerste podium. Voor Daniel Ricciardo, hetzelfde als altijd: altijd blijven lachen, of het nu mee- of tegenzit met Renault. Romain Grosjean: het hoofd er het hele jaar bijhouden. Lance Stroll: laten zien dat hij meer waard is dan alleen papa’s spaarpot. Kimi Räikkönennever change. Bij McLaren en Williams: eindelijk echt breken met het zo roemruchte verleden, beseffen dat in het verleden behaalde resultaten geen garanties bieden voor de toekomst, en met de tijd meegaan.

De rest mag u zelf invullen, maar om Formule 1-eigenaar Liberty Media er nog eentje mee te geven: eindelijk echt werk maken van plannen als de budget cap en andere nieuwe regels. 2021, het jaar van de beoogde grote regelrevolutie, is nu nog maar twee jaar weg.

Laten we in 2019 proberen te onthouden dat we allemaal Formule 1-fan zijn

Wij als FORMULE 1-redactie hebben uiteraard als voornemen op unieke en inhoudelijke manier zo goed mogelijk verslag te doen van de sport waar we allemaal zo van houden. Dat laatste onthouden is misschien een mooi voornemen voor alle fans en volgers, als ik zo vrij mag zijn. Het Formule 1-fans voorheen verbindende idee dat we – los van fan van Max, Lewis of wie dan ook – ook allemaal fan van de sport zijn, lijkt helaas welhaast vergeten.

Laten we 2019 dus beginnen met de notie dat fan zijn van Verstappen nog niet betekent dat je Hamilton, Vettel en hun fans hoeft te haten. Dat een andere blik op een (race-)incident hebben niet betekent dat de ander er geen klap van weet. Dat niet iedereen met een oranje pet en Red Bull-shirt een successupporter is. Dat we uiteindelijk allemaal Formule 1-fans zijn en dus prima met elkaar door de bocht moeten kunnen. Gelukkig nieuwjaar.

© Sutton Images