Door de drukke Formule 1-kalender schiet vakantie er vaak bij in. Dat is geen klacht, het werk is al leuk genoeg en we reizen voldoende, maar soms is het toch lekker er even helemaal tussenuit te knijpen. Maar zelfs op reis, blijft de aantrekkingskracht van de Formule 1 sterk.

Hoewel er een zomerstop in de Formule 1 is, is dat niet de meest gunstige periode om op vakantie te gaan. Het is hoogseizoen en er zijn nog genoeg lopende zaken om de werkdagen te vullen. In de winterperiode is er meer tijd, maar is het minder lekker weer. Althans, aan deze kant van de wereld. Ik wilde vrienden die naar Melbourne zijn verhuisd opzoeken, en daarmee dus ook gelijk de zon.

Maar hoeveel er ook te doen valt in Melbourne en omgeving – behalve aan het strand liggen, kun je bijvoorbeeld ook de Great Ocean Road afrijden, diverse sportwedstrijden bezoeken en andere culturele activiteiten doen – is een bezoek aan de stad voor een Formule 1-liefhebber toch niet compleet zonder een rondje Albert Park.

Albert Park leent zich prima voor een rondje hardlopen, maar dat gaat toch wat minder snel dan met de auto.

Elke zaterdagochtend (al vermoed ik dat er tijdens het Grand Prix-weekend uitgeweken moet worden) vind er een hardloopronde plaats in het park waar de Formule 1 sinds 1996 jaarlijks neertstrijkt. Niet over het circuit, maar wel er vlak langs. Zelfs in tegengestelde richting herken je al snel de befaamde bochten.

Na de verkenningsronde met de benenwagen, konden we de verleiding niet weerstaan ook even met de auto het parcours te volgen. Het circuit bestaat immers vrijwel volledig uit openbare weg. Alleen bij de parkeerplaats van het sportcomplex moet je van het pad af en even verderop is de weg afgesloten, zodat je een stukje moet omrijden om de weg te vervolgen.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Een rotonde bij de oval, waar je even van het circuit moet afwijken.

Vrijwel het gehele circuit is openbare weg, maar hier moet je toch even omrijden.

Waarschijnlijk is dat ook om te voorkomen dat mensen gaan proberen de Formule 1-coureurs na te apen op jacht naar een snelle ronde. Al zijn de hoge boetes voor snelheidsovertredingen al reden genoeg om het rustig aan te doen. Onze rondetijd was om en nabij de veertien minuten. Maar het doel was dan ook geen ronderecord neer te zetten, maar om te zien hoe de baan erbij ligt als er geen Formule 1-auto’s overheen rijden.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Tegenliggers en andere obstakels op de weg kom je tijdens het Formule 1-weekend niet tegen.

Op deze plek kwamen onder meer Martin Brundle en Fernando Alonso ooit tollend terecht (daarover lees je meer in de aankomende editie van Formule 1 magazine).

Wat vooral opvalt, is hoeveel paaltjes er wel niet langs de baan staan. En dus elke keer moeten worden weggehaald en teruggezet. Net als alle andere obstakels op de weg. Dat er een golfbaan langs het circuit ligt, valt op televisie ook niet direct op. De basketbalveldjes pal naast het pitcomplex, dat er wel permanent staat, worden tijdens het raceweekend waarschijnlijk ook voor andere doeleinden gebruikt.

De opbouwwerkzaamheden zullen wel snel van start gaan, want over 52 dagen is het alweer tijd voor de Grand Prix van Australië, de openingsrace van het Formule 1-seizoen. Dan is van vakantie echt geen sprake meer. Dat is maar goed ook.

Op het rechte stuk zijn barrières geplaatst om hardrijders tegen te houden.