En weer zat een dag achter het stuur van zijn McLaren er voortijdig op voor Fernando Alonso. De Spanjaard was in VT2 zo’n halfuur voor het eind al klaar. Al kwam het nu eens niet door de Honda-motor.

Het was dit keer niet de zo onbetrouwbare Japanse V6 die Alonso dwars zat, maar de versnellingsbak van zijn McLaren. Dat verklaarde teambaas Eric Boullier althans na afloop van de tweede trainingssessie.

Voor Alonso maakt het weinig uit. Slechts vijftien rondjes, het minst van allemaal, stonden er achter zijn naam in VT2. “Zo heb ik dus geen long run kunnen doen”, vertelt hij het Spaanse Movistar.

“We zullen ons dus op de door Stoffel verzamelde informatie moeten richten”, zegt hij, doelend op teamgenoot Vandoorne, die tot 28 ronden – en een zeventiende tijd – kwam in VT2.

Alonso was ondanks zijn geringe aantal gereden rondjes wel sneller, met een twaalfde tijd. In VT3 zal het zaterdagochtend vermoedelijk niet om rondetijden draaien voor Alonso. “We moeten de vandaag verloren tijd inhalen”, zegt hij, specifiek wat racesimulaties betreft.

De focus ligt bij McLaren namelijk op de race. Het moet immers wel heel gek lopen willen Alonso en Vandoorne zondag – ongeacht hoe ze zich zaterdag kwalificeren – niet op de laatste startrij staan, gezien de gridstraffen die ze al opgelegd hebben gekregen voor het wisselen van motoronderdelen.