Pascal Wehrlein heeft geen contract op zak voor 2018 en dus ligt alles open voor de jonge Duitse Sauber-coureur, die hoopt op een zitje bij een competitief team.

“Op het moment ligt alles open”, vertelt Wehrlein in interview met Formula1.com, dat vraagt of dat dan betekent dat hij op de markt is: “Zo zou je het kunnen stellen, ja”, antwoordt hij.

Wehrlein, een protegé van Mercedes, debuteerde in 2016 in de Formule 1 bij Manor en racet dit jaar voor Sauber, wat net als Manor een achterhoedeteam is.

Vorig jaar scoorde Wehrlein desondanks een punt en dit seizoen staat de teller zelfs al op vijf. Het lijkt er dus op dat Wehrlein een ‘gave’ heeft om voor kleine teams te scoren wanneer de kans zich voordoet.

“Het komt zelden voor dat er voor ons een mogelijkheid is punten te pakken, dus die moeten we dan grijpen ook. Ik ben erg blij dat dat is gelukt. Ik wil er namelijk staan wanneer het telt.”

Wehrlein scoorde punten voor Sauber in Spanje en Azerbeidzjan.

“Ik denk dat mensen ook wel gezien hebben dat ik punten heb gepakt met auto’s waarmee dat normaal niet kan”, vervolgt Wehrlein, die er dus niet bang voor is dat zijn prestaties onopgemerkt blijven.

Wat het voor zijn kansen voor 2018 betekent, laat de DTM-kampioen van 2015 in het midden. Waar hij zich in elk geval niet druk om maakt, zijn zaken waar hij geen invloed over heeft.

Te denken valt dan aan de goede prestaties van Valtteri Bottas bij Mercedes, die de deur naar dat team dicht lijken te gooien voor Wehrlein, of hoe het verdergaat met Sauber en Honda.

Aan de ene kant zingen er geruchten rond dat Sauber toch niet met Honda in zee gaat, maar aan de andere kant wordt er gespeculeerd dat Honda het team wel eens kan overnemen.

“Ik heb geen idee wat er wat dat betreft gaat gebeuren”, erkent hij. “Ik laat me er niet door afleiden en probeer gewoon zo goed mogelijk te rijden en presteren.”

Het sterkt Wehrlein ondertussen dat er ook bij Sauber aan de toekomst gewerkt wordt, met de komst van Frédéric Vasseur als nieuwe teambaas en een grote update voor Hongarije.

“Sauber wil terug naar waar het vijf jaar geleden stond en is zeer gemotiveerd dat voor elkaar te krijgen”, zegt hij. “Dit is ook een team met veel potentieel en ik wil ze graag helpen.”