Bernie Ecclestone heeft de teambazen van Marussia, Caterham, Sauber, Toro Rosso en Force India uitgenodigd in Londen om vandaag over de toekomst van de Formule 1 te praten. Volgens McLaren-teambaas Martin Whitmarsh gaan sommige kleine teams het lastig krijgen in de toekomst.

Het zal onder meer gaan over de kosten van de motoren in 2014. Daarnaast wil Ecclestone met de kleine teams praten over hun financiële situatie. Het feit dat sommige teams voor twee betalende jongelingen kiezen, is voor de F1-baas het sein om een gesprek aan te gaan over hun toekomst. Daarnaast wordt er gesproken over het Concorde Verdrag, dat nog steeds niet getekend is.

Whitmarsh vindt het belangrijk voor de aandeelhouders van de sport dat het Concorde Verdrag gesloten wordt. “In onze sport zijn we goed in het creëren van crises en ook erg goed in het niet oplossen daarvan”, aldus Whitmarsh.

“We hebben iemand nodig die het heft in handen neemt en zegt: ‘Rustig aan jongens’, en vervolgens met het verdrag zwaait. Dat hebben we nodig, maar ik vermoed dat niet iedereen daar in geïnteresseerd is.”

Ook over het feit dat er nu meer paydrivers zijn, baart Whitmarsh zorgen. “Ik vind het persoonlijk jammer voor de Formule 1. Het is spannend voor die jongens die het kunnen betalen, maar naar mijn mening is daar in de top van de autosport geen plaats voor. Voor sommige teams gaat het lastig worden om te overleven, dat is zeker.”