Lees hier de interessantste reacties van de coureurs op de kwalificatie voor de Grand Prix van Australië.

Lewis Hamilton (Mercedes), 1e: “Je zou door de resultaten van afgelopen jaren denken dat pole de norm is, maar dat is het niet. Het was heel intens, mijn hart gaat tekeer. Ik ben heel blij met deze ronde. Het zat dicht bij perfectie. Tijdens mijn snelste ronde reed ik in dezelfde motorstand als eerst. Ik had eerder de aparte sectoren wel snel gereden, maar slaagde er pas op het einde in om ze aan elkaar te rijgen.”

Kimi Räikkönen (Ferrari), 2e: “Het was niet slecht. Vreemde sessie, door dat natte weer ’s morgens en de onderbreking in Q3. We mogen blij zijn met waar we beginnen, maar er is nog veel werk te doen.”

Sebastian Vettel (Ferrari), 3e: “Gister was ik niet blij: ik voelde de auto niet. Vandaag wel. We kunnen blij zijn. Ik had in mijn laatste ronde een moment in bocht dertien. Jammer dat Lewis zo ver voor lag, maar hij had een heel goede ronde. Hopelijk had Mercedes de kwalificatiestand aanstaan, dan moeten ze hem morgen ook weer uitzetten. In de longruns zitten we dicht bij elkaar. Ik heb zin in morgen.”

Max Verstappen (Red Bull), 4e: “Het ging best redelijk. In Q3 maakte ik een fout in bocht dertien, daardoor waren er twee tienden weg. In de laatste twee bochten kwam ik vervolgens niet goed uit doordat de banden oververhit waren. Het is even afwachten hoe onze bandenkeus uitpakt. De eerste ronden zullen lastig worden, maar je kunt hier toch niet inhalen. Hopelijk kunnen we een paar rondjes langer door. Het verschil met de rest is sowieso geen zeven tienden. Mercedes en Ferrari kunnen die motormodus niet de hele race gebruiken. Als we binnen twee, drie tienden kunnen komen, hebben we wel een kans. Zeker bij Ferrari.”

Daniel Ricciardo (Red Bull), 5e, start als 8e wegens gridstraf voor te hard rijden onder rode vlag op vrijdag: “Dat is shit. Ik overtrad de regels, maar er is ook nog zoiets als gezond verstand. Ik veroorzaakte geen gevaar en zodra ik de rode vlag zag, ging ik meteen langzamer. Ze konden ook een waarschuwing of een boete geven. Maar goed, ik heb medelijden met de jongens die morgen voor de me starten.”

Romain Grosjean (Haas), 7e, start 6e: “Dit was goed, het bevestigt de indruk uit de wintertests. We kunnen pushen met de auto. Kevin heeft het ook goed gedaan, we staan straks met twee auto’s naast elkaar op de grid. Niks om over te klagen. De Renaults waren snel, maar in Q3 reed ik een goede ronde waardoor ik ervoor zat. Punten zijn morgen mogelijk, liefste houden we onze positie vast.”

Valtteri Bottas (Mercedes), 10e: “Het was helemaal mijn fout. Ik nam de bocht iets wijder dan eerst. De kerbstone was nog wat vochtig en daar werd ik door verrast. We moeten morgen alles geven. En we hebben een goede auto, dus het heeft nog geen zin om op te geven. Het wordt lastig inhalen, maar hopelijk helpt de DRS-zone.”

Fernando Alonso (McLaren), 11e: “Het is na de wintertests altijd spannend om te zien hoe snel de auto is. En ik moet zeggen dat ik blij ben. We waren competitief in alle trainingen, vanmorgen ook. En dan de elfde plek in de kwalificatie, maar wel dicht op de kop van het veld. Er zit veel potentie in de auto, dus ik denk dat het een goed seizoen wordt voor McLaren.”

Stoffel Vandoorne (McLaren), 12e: “Ik ben eigenlijk toch wel teleurgesteld. De vrije trainingen verliepen vlot, we zaten vrij comfortabel in de top tien. En nu stranden we in Q2. Maar we hebben een relatief probleemloos weekend. De lange runs zijn positief. De weersomstandigheden zijn morgen mogelijk anders, dus het is nog even afwachten.”