Lees hier de interessantste reacties van de coureurs na de kwalificatie voor de Grand Prix van Rusland.

Valtteri Bottas (Mercedes), pole: “Het was een mooie ronde. Ik wist op het einde nog iets te verbeteren. Het voelt goed, ik sta nog wat te shaken want het vergde veel concentratie. Misschien is het niet te zien, maar ik ben heel erg blij. Pole is pas de eerste stap dit weekend. De run van de startlijn naar bocht één is lang, dus het wordt belangrijk om deze positie vast te houden.”

Lewis Hamilton (Mercedes), 2e: “Allereerst de felicitaties aan Valtteri, hij rijdt het hele weekend al goed en heeft het gewoon beter gedaan. Het is een geweldige baan, het weer is fantastisch en het publiek ook. Het was intens zoals altijd. Mijn laatste twee ronden waren niet zo speciaal; je kunt het niet altijd bij het juiste eind hebben. We doen morgen in de race in ieder geval nog mee. Het team doet het fantastisch; ik ben heel blij met de één-twee.”

Sebastian Vettel (Ferrari), 3e: “Het was natuurlijk belangrijk om zo dicht bij mogelijk te komen, en daarna zien we wel verder. Zij (Mercedes, red.) zijn natuurlijk heel snel. We zullen zien, morgen is een lange race. De banden zijn heel belangrijk. Vandaag had het gat iets kleiner moeten zijn, maar het was niet genoeg om ervoor te zitten. Ik maakte een kleine fout in de laatste sector, maar wist dat ik een halve seconde goed moest maken en ik moest het proberen, al werkte het niet. Ik ben wel blij. De auto voelde wel goed, dus dat maakt mij wel positief over zondag.”

Kevin Magnussen (Haas), 5e, bij Ziggo Sport: “Een sterke ronde. Het hele weekend zijn we volgens mij al sterk. Hopelijk kunnen we morgen de hypersoft goed managen en goed starten. Als je een goede positie hebt na de eerste pitstop dan zit je daarna goed. De soft is een heel sterke band en niemand gaat problemen krijgen. Dat wordt de sleutel voor een goede race. We zullen zien, morgen. De grip wordt elke sessie beter en dat is beter voor de banden. Meestal is het in de race wat makkelijker om de banden goed te houden. We gaan het zien, het wordt tricky maar we doen ons best.”

Charles Leclerc (Sauber), 7e, bij Ziggo Sport: “Dit voelt geweldig. Ik ben extreem blij met deze ronde, zeker na gisteren. Gisteren was zo’n dag waarop ik niet goed reed, maar om terug te komen en wat aan mijn rijstijl te veranderen en de resultaten op de baan te zien: dát voelt als coureur heel goed. De auto is een stap beter sinds VT2 en gisteren. Het is een goede manier om de resultaten te zien van hard werk. We waren gisteren sterk op de racepace en zelfs beter dan de kwalificatie, dus het ziet er goed uit voor morgen.”

Nico Hülkenberg (Renault), geen tijd in Q2, bij Ziggo Sport: “We waren vandaag gewoon niet snel genoeg, Q3 was niet mogelijk. De andere teams – Force India, Sauber en Haas – zijn te snel en kunnen we niet bijhouden. Morgen gaan we racen. Morgen wordt er misschien meer ingehaald, met de Red Bulls van achter en de DRS wat langer. Maar dit circuit is niet gebouwd om in te halen, dus ik verwacht niet al te veel.”

Max Verstappen (Red Bull), geen tijd in Q2, bij Ziggo Sport: “Het is natuurlijk wel jammer, want het neemt wel een beetje de spanning van de kwalificatie weg. Uiteindelijk heb je ook nog altijd de kwalificatie tussen teamgenoten. De eerste ronde lag ik nog een beetje te slapen. Ik ben niet gewend om in Q1 al de hele tijd vol gas te gaan, dus toen ik dat zag (dat Ricciardo sneller was, red.), moest ik nog even een rondje extra doen. De auto vanmorgen had heel veel overstuur, dus vandaar dat ik veel buiten de baan kwam, ik kon hem gewoon niet op het circuit houden. De kwalificatie-auto was nu gewoon goed, netjes binnen de lijnen, ook goed. Ik had in mijn laatste rondje ook Sirotkin – die spinde – voor mij, dus daar moest ik nog een beetje omheen, maar toen stonden we derde volgens mij, in Q1, dus niet verkeerd.”

Pierre Gasly (Toro Rosso), geen tijd in Q2, bij Ziggo Sport: “Ik heb natuurlijk alles gegeven, en dat ga ik morgen ook doen. Je neemt zo’n kwalificatie alsnog heel serieus. Ik heb het als oefening gezien, het is altijd goed met weinig benzine en in kwalificatie-trim te rijden. De auto voelt nu ook echt goed aan weer. In Singapore, twee weken geleden, was dat niet zo, maar nu deed hij het weer goed. Dat is positief, maar het blijft dan jammer dat je achteraan moet starten. Ik sta door mijn gridstraf geloof ik negentiende, met de Red Bulls voor me. Die zullen snel zijn en veel auto’s inhalen. Hopelijk kunnen wij ook naar voren komen.”

Brendon Hartley (Toro Rosso), 16e, bij Ziggo Sport: “Ik weet niet precies wat maar er was wat schade (aan de auto, red.), ik heb nog niet uitgebreid met de engineers gesproken. Natuurlijk is de focus voornamelijk op de race omdat we wisten dat we achteraan zouden starten. Ik heb nog geen volledige debrief gehad, maar de pace dit weekend, zeker gisteren in de lange runs, zag er positief uit. We wisten dat we achteraan zouden starten dus we hebben de nadruk erop gelegd om de auto zo snel mogelijk te krijgen voor morgen qua set-up. Natuurlijk kunnen we vannacht weinig meer veranderen door de parc fermé-regels, dus hopelijk werkt het morgen goed voor ons.”

Fernando Alonso (McLaren), 17e, bij Ziggo Sport: “In de kwalificatie hebben we geen echte performance-run gedaan. We hebben gewoon veilig gereden met de motor en ik heb geprobeerd Stoffel te helpen met de slipstream op de rechte stukken, dat was de voornaamste missie voor de kwalificatie. Hopelijk kunnen we morgen wat goede resultaten behalen. We hebben veel gefocust op de racepace; hopelijk hebben we goed bandenmanagement met de strategie en komen we dicht bij de punten.”

Toto Wolff (teambaas Mercedes): “Lewis had zich ongetwijfeld voorgenomen Bottas te verslaan, maar het ging mis in bocht zeven. Valtteri weet op zijn beurt dat hij echt alles eruit moet halen om Lewis te kloppen. Hij was na de kwalificatie ook nog helemaal vol van de adrenaline. Of we Lewis en Valtteri vrij laten racen? Daar gaan we het zondagochtend over hebben. We moeten ook kijken naar hoe de race verloopt.”