De rest van 2017 draait voor het team van Williams om het veiligstellen van de vijfde plek. De nummer vier Force India is al buiten bereik, meent Claire Williams.

Het verschil tussen Force India en Williams bedraagt na dertien races 58 punten. Force India staat met nog zeven Grands Prix te gaan al op een score van 113, Williams moet het met 55 punten doen.

“Ik denk, helaas, niet dat we dat gat nog kunnen dichten”, erkent adjunct-teambaas Claire Williams. “Aan de andere kant staan er echter veel teams achter ons die maar wat graag de vijfde plek van ons willen afpakken, hetgeen we ons niet kunnen veroorloven.”

Op die strijd – met Toro Rosso, Haas en Renault allemaal binnen 21 punten van Williams – concentreert het team uit Grove zich dan ook. “We richten ons op het constructeurskampioenschap om ervoor te zorgen dat we vijfde blijven.”

Zaken zoals de rijdersbezetting voor 2018 – met Lance Stroll die een doorlopend contract heeft, maar onduidelijkheid omtrent de positie van Felipe Massa – staan dan ook op het tweede plan. “Daar kunnen we ons niet door laten afleiden. We moeten ons echt focussen op onze prestaties op de baan.”

Claire Williams en Paddy Lowe.

Wat die prestaties op de baan betreft, draait Williams er in algemene zin niet omheen dat het dit seizoen eigenlijk niet goed genoeg gaat. “We kunnen ons niet nog zo’n jaar als dit veroorloven.”

“We zijn halverwege vorig jaar tegen een aantal zwakke punten aangelopen en we kunnen 2018 niet ingaan terwijl we daar nog altijd tegenaan hikken”, zegt de adjunct-teambaas die aangeeft dat Williams’ technische topman Paddy Lowe eraan werkt deze op te lossen.

“Zoals je van iemand van Paddy’s kaliber zou verwachten, heeft hij een plan. Sinds hij zich bij ons heeft aangesloten, heeft hij het hele team doorgelicht, van de fabriek tot het race-team.”

“Aan de hand daarvan kijken we nu hoe we ons budget zo goed mogelijk kunnen gebruiken om onze zwakke punten te verbeteren.” Williams vertrouwt daarbij niet alleen op Lowe, maar ook op andere technische versterkingen die het heeft binnengehaald, waaronder aerodynamica-chef Dirk de Beer.