*

Wolff: ‘Alles moet perfect zijn in Monaco’

Daan de Geus

Daan de Geus

1 jaar geleden

Wolff: ‘Alles moet perfect zijn in Monaco’
Sutton Images

Mercedes won de afgelopen vier jaar in Monaco, maar met de strijd met Ferrari zo fel als deze nu is én Monaco’s eigenzinnige karakter, weet het dat het aan de bak moet.

Dat geldt dus ook voor de coureurs, al is dat volgens Valtteri Bottas in Monaco niets nieuws. “Het is een weekend waarin je echt op de top van je kunnen moet presteren”, weet de Fin die voor het eerst als Mercedes-coureur naar Monaco komt, maar door zijn jaren met Williams weet waar het om draait: “Je elke ronde op elke auto op de baan concentreren, want elk klein foutje kan je alles kosten.”

Volgens Bottas is Monaco mentaal enorm uitputtend, hetgeen teamgenoot Lewis Hamilton, de winnaar van 2016, onderschrijft. “Het draait er om mentale kracht”, zegt hij zelfs. “Je moet scherp en helder zijn, terwijl ervaring ook belangrijk is, want dat helpt enorm met het afstellen van de auto.”

Hamilton won vorig jaar in Monaco.

Met de nieuwe, bredere 2017-auto’s wordt op de limiet zitten ook een ander spelletje dan voorheen. “Het wordt echt een test van hoe goed je aanvoelt waar je auto ophoudt. Ik weet zeker dat we wat mensen de vangrails kusjes zien geven.” Rustig opbouwen is dus het devies, aldus Hamilton.

Wolff
Volgens Mercedes-teambaas Toto Wolff wordt Monaco sowieso een compleet ander verhaal dan, bijvoorbeeld, de race in Spanje, omdat de omstandigheden zo anders zijn. “Alles moet perfect zijn als je in deze smalle straten wil presteren, maar je hebt niet elke factor onder controle. Je hebt dus ook geluk nodig, bij voorkeur op de juiste momenten.”

In de Formule 1 anno 2017 draait het in de strijd tussen Mercedes en Ferrari sowieso om details, wat Wolff ‘opnieuw verliefd’ heeft doen worden op de sport. “De afgelopen drie seizoenen waren buitengewoon voor ons, maar ik ben dol op dit soort intense competitie.”

“Winnen is niet makkelijk en lukt niet zonder fel gevecht, maar het voelt geweldig als je het dan voor elkaar krijgt. Als het ons in Monaco lukt, gaat het dak eraf in de garage.”